Broken Ranks w oczach graczy zagranicznych

Miejsce dyskusji na wszelkie tematy związane z grą.
rzuffi
Tilsai killer
Has thanked: 38 times
Been thanked: 36 times

Re: Broken Ranks w oczach graczy zagranicznych

Post by rzuffi »

Way wrote: Wed Mar 23, 2022 4:55 am Nie zdziwie się jak przez taka krytykę jaka wylewa się ma grę wejdzie zapis do regulaminu że nie można zniechęcać nowych osób do gry i grozi to banem :D
Nie podpowiadaj ;)

Co myśli sobie nowy gracz, który wchodzi na forum i czyta komentarze? Że jest źle, tragicznie i nie ma sensu nawet zaczynać. A czy naprawdę tak jest? Czy to co powyżej wypisujecie jest opinią zagranicznych graczy czy może raczej graczy, którzy spędzili w Taernie 10 lat i nowy produkt nie spełnił ich oczekiwań?

Do samozadowolenia nam daleko, naprawdę. Jednocześnie uważam, że osądy, które tutaj padają są mocno niesprawiedliwe.
dasi
Wandering in the Tunnels
Has thanked: 8 times
Been thanked: 14 times

Post by dasi »

Z moich obserwacji wynika, że na zagranicznych forach typu Reddit grą zachwycają się głównie - poza opłacanymi recenzentami - osoby, które nie dotarły w niej zbyt daleko. A wychwalają oni oryginalną linię fabularną i oryginalny system walki, czyli są to dosłownie dla nich pierwsze wrażenia. Negatywne głosy na takich forach można z kolegi przeczytać od graczy, którzy doszli już do etapu, w którym zaczyna się "właściwy" gameplay; narzekają oni na niezbalansowane przedmioty i profesje oraz mocny grind od pewnego poziomu ("Jak to możliwe, że trzeba spędzić 2h na Ichtionie, żeby wbić poziom?!" Ciekawe co by powiedzieli o wbijaniu setnych poziomów pod lodem).

Chciałbym też zauważyć, że w grach free to play płacą głównie ci drudzy, bo ci pierwsi nie wiedzą jeszcze do czego miałaby im służyć platyna, więc nie czują potrzeby dotacji.
Way
Fighting with Treetures
Has thanked: 23 times
Been thanked: 39 times

Post by Way »

rzuffi wrote: Wed Mar 23, 2022 8:41 pm
Way wrote: Wed Mar 23, 2022 4:55 am Nie zdziwie się jak przez taka krytykę jaka wylewa się ma grę wejdzie zapis do regulaminu że nie można zniechęcać nowych osób do gry i grozi to banem :D
Nie podpowiadaj ;)

Co myśli sobie nowy gracz, który wchodzi na forum i czyta komentarze? Że jest źle, tragicznie i nie ma sensu nawet zaczynać. A czy naprawdę tak jest? Czy to co powyżej wypisujecie jest opinią zagranicznych graczy czy może raczej graczy, którzy spędzili w Taernie 10 lat i nowy produkt nie spełnił ich oczekiwań?

Do samozadowolenia nam daleko, naprawdę. Jednocześnie uważam, że osądy, które tutaj padają są mocno niesprawiedliwe.
Problem w tym,że Wy za wszelką cenę nie chcecie dostrzec perspektywy na przyszłość która jest czarna. Chyba że zachwyca Was mocna rotacja graczy do 30 lvla którzy napiszą dobra opinię bo nie zdołali się sparzyć aż tak mocno to spoko,to wiecznie bdcie wychwalani a nie będziecie wiedzieć dlaczego rotacja jest lub niedajboze gracze po prostu odejdą. Piszemy krytykę i macie to gdzieś i jesteście tym faktem oburzeni tymbardziej że robisz jakieś porównanie jakbyśmy byli tymi najgorszymi hejterami co nieważne co by się działo w grze to byśmy jej nie polecali- jeśli Tb zależy na tym by wykorzystać klienta na maxa by potem się zawiódł to jest to najgorsza praktyka jaka można człowiekowi robić oczywiście Wy to nazwiecie swoimi ciepłymi słowami i to już jest całkowicie niesprawiedliwe.

Chcecie byśmy czekali cierpliwie ale nie dajecie przy tym ŻADNYCH zapowiedzi,screenów ani nic by Nas utrzymać i mam wrażenie że wszystko jest robione na ostatnią chwilę bo się zapomniało bo coś tam itp itd a jakiekolwiek argumenty typu żebyście np dali już na początku marca grafiki jak namalowaliscie chociaż jedna działkę albo progres z questa- cokolwiek to Nie I koniec. To też jest niesprawiedliwe chyba że dla kogoś normalne jest ze nic nie pisanie i kazanie komuś czekać cierpliwie to normalna praktyka- jak tak to tylko się nie zdziwcie jak wszyscy przestaną pisać I będą po prostu odchodzić.

Można tak tłumaczyć w nieskończoność, Wy macie swoją wizję i koniec kropka,tak ma być,więc cóż,niech tak będzie,ale być może jeszcze trochę będzie Nam zależało by napisać swoją opinię lub co złego robicie dla gry i dla ludzi a później co? Błoga cisza ;)
rzuffi
Tilsai killer
Has thanked: 38 times
Been thanked: 36 times

Post by rzuffi »

Way wrote: Wed Mar 23, 2022 10:06 pm Chyba że zachwyca Was mocna rotacja graczy do 30 lvla którzy napiszą dobra opinię bo nie zdołali się sparzyć aż tak mocno to spoko,to wiecznie bdcie wychwalani a nie będziecie wiedzieć dlaczego rotacja jest lub niedajboze gracze po prostu odejdą. Piszemy krytykę i macie to gdzieś i jesteście tym faktem oburzeni tymbardziej że robisz jakieś porównanie jakbyśmy byli tymi najgorszymi hejterami co nieważne co by się działo w grze to byśmy jej nie polecali
Nie, nie zachwyca nas taka rotacja i jesteśmy bardzo ciekawi skąd ona się bierze - mamy plan, jak temu zapobiec.
I nie, nie mamy Waszej krytyki gdzieś, ani nie uważam że jesteście najgorszymi hejterami - po prostu negatywne opinie, a czasem i hejt, są często niezasłużone i nie odzwierciedlają źródeł problemu przeciętnego, nowego gracza.
Way wrote: Wed Mar 23, 2022 10:06 pmChcecie byśmy czekali cierpliwie ale nie dajecie przy tym ŻADNYCH zapowiedzi,screenów ani nic by Nas utrzymać i mam wrażenie że wszystko jest robione na ostatnią chwilę bo się zapomniało bo coś tam itp itd a jakiekolwiek argumenty typu żebyście np dali już na początku marca grafiki jak namalowaliscie chociaż jedna działkę albo progres z questa- cokolwiek to Nie I koniec. To też jest niesprawiedliwe chyba że dla kogoś normalne jest ze nic nie pisanie i kazanie komuś czekać cierpliwie to normalna praktyka- jak tak to tylko się nie zdziwcie jak wszyscy przestaną pisać I będą po prostu odchodzić.
Nad takimi wzmiankami, smaczkami pracujemy i postaramy się regularnie je wrzucać. Co do zapowiedzi - jest road-map, czyli plan działań rozpisany na najbliższy rok, z zapasem, więc można spodziewać się także innych atrakcji ;)
Way
Fighting with Treetures

Post by Way »

rzuffi wrote: Wed Mar 23, 2022 10:26 pm
Way wrote: Wed Mar 23, 2022 10:06 pm Chyba że zachwyca Was mocna rotacja graczy do 30 lvla którzy napiszą dobra opinię bo nie zdołali się sparzyć aż tak mocno to spoko,to wiecznie bdcie wychwalani a nie będziecie wiedzieć dlaczego rotacja jest lub niedajboze gracze po prostu odejdą. Piszemy krytykę i macie to gdzieś i jesteście tym faktem oburzeni tymbardziej że robisz jakieś porównanie jakbyśmy byli tymi najgorszymi hejterami co nieważne co by się działo w grze to byśmy jej nie polecali
Nie, nie zachwyca nas taka rotacja i jesteśmy bardzo ciekawi skąd ona się bierze - mamy plan, jak temu zapobiec.
I nie, nie mamy Waszej krytyki gdzieś, ani nie uważam że jesteście najgorszymi hejterami - po prostu negatywne opinie, a czasem i hejt, są często niezasłużone i nie odzwierciedlają źródeł problemu przeciętnego, nowego gracza.
Way wrote: Wed Mar 23, 2022 10:06 pmChcecie byśmy czekali cierpliwie ale nie dajecie przy tym ŻADNYCH zapowiedzi,screenów ani nic by Nas utrzymać i mam wrażenie że wszystko jest robione na ostatnią chwilę bo się zapomniało bo coś tam itp itd a jakiekolwiek argumenty typu żebyście np dali już na początku marca grafiki jak namalowaliscie chociaż jedna działkę albo progres z questa- cokolwiek to Nie I koniec. To też jest niesprawiedliwe chyba że dla kogoś normalne jest ze nic nie pisanie i kazanie komuś czekać cierpliwie to normalna praktyka- jak tak to tylko się nie zdziwcie jak wszyscy przestaną pisać I będą po prostu odchodzić.
Nad takimi wzmiankami, smaczkami pracujemy i postaramy się regularnie je wrzucać. Co do zapowiedzi - jest road-map, czyli plan działań rozpisany na najbliższy rok, z zapasem, więc można spodziewać się także innych atrakcji ;)
1. Bo źródła rotacji nowego gracza to zaniedbanie problemów których nie naprawiliscie przez 11 lat w większości i gdybyś czytał komentarze i interesowalbys się to byś wiedział.
2. Czy Ty masz jakąkolwiek świadomość jak wyglądają zapowiedzi updatow w innych grach np. Tibia? To że dacie roadmape raz to nie znaczy że na cały rok macie to z głowy :!:
seba83
Wandering in the Tunnels
Has thanked: 3 times
Been thanked: 11 times

Post by seba83 »

W piątek informowaliśmy was o fantastycznej inicjatywie Whitemoon Games, które cały weekendowy przychód z Broken Ranks (pochodzący z mikrotransakcji, kupna Platyny itd.) zdecydowało się przekazać na Ukraiński Czerwony Krzyż.. PODCZAS AKCJI UDAŁO SIĘ ZEBRAĆ 130 000 złotych
Wiecznie tłumaczyłem sobie, brak upków brakiem kasy na rozwój gry. Jednak jak czytam oficjalne info, że gra była w stanie zebrać ponad 100k w zaledwie
1 weekend. To się pytam, kto tu sobie leci w kulki :?:
Way
Fighting with Treetures

Post by Way »

seba83 wrote: Thu Mar 24, 2022 6:28 am
W piątek informowaliśmy was o fantastycznej inicjatywie Whitemoon Games, które cały weekendowy przychód z Broken Ranks (pochodzący z mikrotransakcji, kupna Platyny itd.) zdecydowało się przekazać na Ukraiński Czerwony Krzyż.. PODCZAS AKCJI UDAŁO SIĘ ZEBRAĆ 130 000 złotych
Wiecznie tłumaczyłem sobie, brak upków brakiem kasy na rozwój gry. Jednak jak czytam oficjalne info, że gra była w stanie zebrać ponad 100k w zaledwie
1 weekend. To się pytam, kto tu sobie leci w kulki :?:
Nie wiem czy to konkretnie Ty ale opiszę sytuację która była na starym forum. Byli tacy gracze co właśnie się znali na game devie,informatyce, IT itp itd co twardo tłumaczyli marudzącym graczom jak to nie rozumiemy twórców. W porównaniu do takich osob i takiego posta co zaprezentowałeś my doskonale wiedzieliśmy tylko to już było walenie grochem o ścianę więc pisaliśmy stricte o grze I problemach gry. Teraz takim osobom mogę ja osobiście powiedzieć "a nie mówiłem :)". Ja osobiście jestem zażenowany jak bardzo oni uważają swoje praktyki za najlepsze i nie widzą że można coś lepiej zrobić :lol:
seba83
Wandering in the Tunnels

Post by seba83 »

Nie wiem czy to konkretnie Ty ale opiszę sytuację która była na starym forum. Byli tacy gracze co właśnie się znali na game devie,informatyce, IT itp itd co twardo tłumaczyli marudzącym graczom jak to nie rozumiemy twórców. W porównaniu do takich osob i takiego posta co zaprezentowałeś my doskonale wiedzieliśmy tylko to już było walenie grochem o ścianę więc pisaliśmy stricte o grze I problemach gry. Teraz takim osobom mogę ja osobiście powiedzieć "a nie mówiłem :)". Ja osobiście jestem zażenowany jak bardzo oni uważają swoje praktyki za najlepsze i nie widzą że można coś lepiej zrobić :lol:
Na starym forum używałem tego samego nicka. Mniejsza z tym, bo to nie istotne. Kwestia jest taka, jakim cudem przy takich zarobkach, jest tak nędzny rozwój gry. Seryjnie myślałem wcześniej, że miesięcznie zarabiają góra 30k, a tu się okazuje że ponad 100k w 2 dni :o Jako gracz czuje się zrobiony w balona, ciągłymi tłumaczeniami o brakach programistów,grafików itp.
Way
Fighting with Treetures

Post by Way »

seba83 wrote: Thu Mar 24, 2022 7:11 am
Na starym forum używałem tego samego nicka. Mniejsza z tym, bo to nie istotne. Kwestia jest taka, jakim cudem przy takich zarobkach, jest tak nędzny rozwój gry. Seryjnie myślałem wcześniej, że miesięcznie zarabiają góra 30k, a tu się okazuje że ponad 100k w 2 dni :o Jako gracz czuje się zrobiony w balona, ciągłymi tłumaczeniami o brakach programistów,grafików itp.
Chodziło mi czy tak też bagatelizowales jak te przypadki co opisałem gdyż kilka takich osob było a nie pamiętam kto co już pisał :p
Dzaroo
One foot in Haligard
Been thanked: 6 times

Post by Dzaroo »

seba83 wrote: Thu Mar 24, 2022 7:11 am
Akurat tu byla specjalna akcja pomocowa, wchodza tu tez inne czynniki poza tymi codziennymi, jak chec pomocy poszkodowanym, zwyczajne wspolczucie ludzkie. Natomiast daje to pewien wglad w sytuacje, ze spolecznosc jest gotowa w ten czy inny sposob pieniadze wydac... teraz kwestia co zrobia tworcy, uczciwie potraktuja graczy i dadza im to na co zasluguja i czego oczekuja(oczywiscie zachowujac proporcje, bo oddajmy cesarzowi co cesarskie - gracze tez maja fanaberie i pomysly z tylka) czy bedzie takie czolganie sie z upka do upka w ktorym jedynie beda poprawki poprawek ktore notabene sa wynikiem ich bledow i niedopracowania gry i dalej tlumaczac sie ze w ciagu 2 miesiecy bylo juz 10-11 upkow xD jak mantra ale powtorze....a w nich z "NOWOSCI" to 2 questy : )

Rowniez zachowujac proporcje, ale giereczka ktora wyszla tydzien czy dwa po BR (kazdy pewnie kojarzy o ktora chodzi) do dnia dzisiejszego wprowadzila lub na doslownie dniach bedzie wprowadzac - nowe postacie, balans w istniejacych, nowe lokacje - raidy, bossy itd, balans w raidach... i dla mnie creme de la creme odnosnie rowniez spolecznosci gry - tworcy, developerzy mieli odwage przyznac jasno i wyraznie ze troche zbladzili i ostatnie zmiany nie byly dobre.... co ciekawe wynikalo to z oburzenia graczy na ZBYT DUZY KONTENT xD ktory wymuszal na nich wieksza inwestycje realnych pieniedzy w gre by nadazyc nad kontentem. Jak to czytalem to po prostu peklem ze smiechu myslac o tym z czym my sie zmagamy, ale lepiej marudzic z nadmiaru i grac a kaska plynie w kieszenie tworcow niz marudzenie marudzenie az wkoncu uninstall game bo tworcy maja gdzies wolanie o litosc..az do przynajmniej smierci klinicznej serwerow a wtedy z pieniazkow nici. Ich piaskownica ich zabawki, niech sie bawia jak chca ale na horyzoncie masa nowosci i gracze chocby z ciekawosci beda chcieli zerknac na nie a wtedy istniej ryzyko kolejnego odplywu graczy na rzecz innej gry : )
Ale moze tego wlasnie trzeba, terapii wstrzasowej.

Ja juz koncze bo nie ma to sensu, walenie glowa w mur...ale cierpliwosc sie konczy

Pozdrawiam
seba83
Wandering in the Tunnels

Post by seba83 »

Kto jak kto, ale Drygu nie ma wywalone na grę, bo to jego dziecko. Pamiętam jak jeszcze w latach 2009r. dopytywał się na forach dla programistów, czy daną funkcje wprowadzić. Wywalone mogą mieć ludzie którzy, doczepili się do niego niczym pijawki, a jak zajdzie potrzeba to zmienią firmę. Dopóki Drygu nie ogarnie sam tego całego bałaganu, gra będzie upadać powoli.
Post Reply

Return to “Karczma Pod Krzywym Renderem”