Nie wiem w jakie mmorpg grales, ale z mojego doswiadczenia dc/ts byl ostatnim punktem rekrutacji( obowiozek lub nie zalezy od gidli). O szukaniu clanu/gildii itd po przez forum slyszalem, ale zeby zakazac tego w grze ? Jak dla mnie mmorpg nie polega tylko na tym, ze mozesz z kilkoma osobami ubic bossa, masz opcje gildii. Super. Daj temu sie rowzwijac. Nie znam osobiscie gry ktora KAZALA by gracza zalozyc dc albo chociaz by konto na forum. A ta odpowiedz "napisz priv do ludziu z gildi........." ( masz screen), i powiedz mi do kogo mam pisac ? Rekrutacja w grze online w trakcie gry to fragremnt gry, zwlaszcza mmo, jesli nie to prosze uswiadom mnie a gram w gry mmorpg od 15 lat.
klang wrote: ↑Fri Mar 04, 2022 5:54 pm
Jak dla mnie tym sposobem zabijana jest cala idea gry mmorpg
Aktualnie rekrutacja na czacie to temat tabu na tej grze.
Z doświadczenia wiem że rekrutacja jest teraz tragiczna no ale cóż co zrobić przecież nie na darmo ktoś się napracował nad zrobieniem forum i dc więc trzeba zaglądać tu i tam żeby nowi gracze byli jeszcze bardziej odrzuceni od gry
Pomysł o kneblowaniu za rekrutacje do gildii na czacie w grze, której to gildia i rekrutowanie do gildii jest elementem tej gry to całkowicie [nietrafiony pomysł pozbawiony całkowicie sensu i psujący przyjemność z rozgrywki. Kiedy mmorpg stawało się coraz bardziej popularne w Polsce czy też na świecie i powstawały gildie w tych grach rekrutacja zawsze odbywała się na czacie gry! Był to kluczowy element rozgrywki. Dodatkowymi opcjami dobrowolnymi była możliwość ogłaszania rekrutacji i prezentacji gildii na forach gry (oficjalnych oraz tych fanowskich) a także jeżeli gildia tego wymagała komunikacja na TS, Ventrillo lub innym komunikatorze głosowym. Zawsze jednak rekrutacja na stronie miała formę prezentacyjną w której starano się pokazać, że gildia jest poważna, ma zaangażowaną społeczność itp. itd. Nigdy, nigdzie nie było zabronione rekrutowanie na czacie!. Z biegiem lat idea forum i zbierania się na forum społeczności straciła na sile i znaczeniu gdyż nastała era youtube i zazwyczaj tam koncentrowała się cała społeczność szukając poradników oraz ludzi do wspólnej gry. Dzisiaj mało kto napisze ci poradnik na forum dla społeczności, gdyż dzisiaj wszystko przelicza się na zysk. Lepiej komuś obeznanemu nagrać filmik z poradnikami na yt, licząc przy tym, że uda mu się zebrać jakąś społeczność na kanale i zacząć odpalać streamy dla spływających piniondzów z nieba. To jest całkowicie zrozumiałe, bo twórca w końcu może zarobić na swojej skumulowanej wiedzy w danym tytule. Pztm. Dzisiaj przeciętny gracz jest w wieku pamiętającym czasy gdy internet był na dyskietkach, które wędrowały z ręki do ręki ze stacji do stacji. Są to ludzie pracujący szanujący swój czas i nikt nie będzie marnował czasu na rozwiązaniach minionej epoki wieku niemowlęcego internetu. Dodatkowo gracze nie są deb***mi i doskonale wiedzą, że zakaz rekrutacji na czacie gildii oraz nakaz rekrutacji na forum i discordzie ma na celu wskrzeszenie tych dwóch trupów. Wchodzisz na forum...... piszesz post, że rekrutujesz to 5 dni masz 0 odwiedzin posta, po 6 dniu masz 4 odwiedziny i zero odpowiedzi. Wchodzisz na discorda twórców, to tam nawet moderatorzy nie siedzą lub nie odpisują i nie porozmawiasz z nikim bo każdy ma gdzieś te sociale i ludzie nie marnują tam czasu tylko spędzają swój wolny czas na discordzie gildijnym. Oddajcie rekrutacje na czaty i nie bawcie się w panów, bo nawet nie macie pojęcia jak społeczność jest zirytowana tym dziwnym widzimisię! A cała złość eskaluje w momencie dodania gruntów gildyjnych, gdy dalej ta dziwna zasada będzie obowiązywać. Trupów już nie wskrzesicie, dajcie nam grać i się bawić grą.
[Edytowałem, staraj się używać bardziej odpowiedniego języka - rzuff]
Izui wrote: ↑Sun Mar 13, 2022 6:13 pm
Wchodzisz na forum...... piszesz post, że rekrutujesz to 5 dni masz 0 odwiedzin posta, po 6 dniu masz 4 odwiedziny i zero odpowiedzi.
Odniosę się bardzo wybiórczo do forum, bo to najłatwiej sprawdzić - mianowicie już drugiego dnia jest po kilkadziesiąt wyświetleń tematu
Na chwilę obecną rozwiązanie jest, jakie jest - zdajemy sobie sprawę z niezadowolenia, możliwe, ze w przyszłości ulegnie to zmianie.
A w sumie podbiję ponieważ też nie rozumiem sytuacji w której nie można szukać gildii w grze gdzie benefity otrzymujemy tylko w niej. Trochę inaczej by wyglądało gdyby gildią można było zarządzać z poziomu strony internetowej i otrzymywać z tego dodatkowe profity. Natomiast tak nie jest i subiektywnie dla mnie bardzo kuriozalna sytuacja że powstają tematy tabu dotyczące rozgrywki, w którą się gra. Pozdrawiam
Witam, ja również podbijam ten temat gdzie się da. Bardzo proszę o przywrócenie rekrutacji do gildii na chatach w grze, ponieważ rekrutacja poprzez dc i forum nie przynosi żadnych rezultatów co skutkuje mocno ograniczonym rozwojem gildii.
PsiemekSzef wrote: ↑Sun Mar 13, 2022 9:25 pm
Dodajcie nabór jak w 2d i nie będzie takiego problemu
I tu leży prawda. W 2D nikt nie narzekał a rozwiązanie było banalne.
Przecież nikogo nie można zmuszać do zakładania konta na forum aby mógł rekrutować.
Na pewno znalazło by się jakieś rozwiązanie gdzie umieścić "Nabór" w BR.