Jeśli ktoś myśli, że będę tylko narzekał to nie będę. Za bardzo. Wracając po około rocznej przerwie do gry czuję się z jednej strony zachęcony a z drugiej ponownie zawiedziony tym co zastałem. Może to kwestia zbyt wysokich oczekiwań.
No nic, do meritum.
System drifów jest bardzo ciekawym rozwiązaniem. Ten, kto go wymyślił powinien dostać zdjęcie dryga z autografem. Rozwiązanie odświeżające lekko przestarzały system właściwości psycho. Pomysł 10/10, wykonanie 7/10 w obecnej formie, gdzie o dziwo gracze bez epików są w lepszej sytuacji niż epikowcy odnośnie zarządzania drifami. Dodajcie i odblokujcie w epiku 1 slot na drif do czasu zmian w epikach, żeby każdy mógł korzystać z modu dmg od żywiołów i po sprawie. W obecnym rozwiązaniu mod dmg od żywiołu można expić tylko w broni. Też o ile się ma broń w której można go expić

Rykoszetem dostały epiki, których cena leci na łeb na szyję tak jak same epiki, które lecą co chwilę. Drop nie jest czasem za duży? Połączyliście wszystkie stare serwery w jeden, ale wychodzi na to, że nie dostosowaliście dropu epików do ilości zabijanych czempów i bossów na tym wielkim serwerze. Przy okazji mam nadzieję, że resp czempionów został za to odpowiednio zwiększony, aby drop sprostał wymogom popytu. Rarów z jaszcza na handlu nie widziałem jeszcze także estymuję, że jest ich deficyt a jak coś jest deficytowe w mmorpg to szuka się zamiennika a nie czeka rok na podaż. Podpowiedź - rozbijcie rary z jaszcza do opuszczonych instancji admirała i seleny a do samego jaszcza dajcie wyłącznie świetny drop drifów i wagon drifexpa.
Niestety duży minus za powtarzające się przez lata sytuacje w których gracze zmieniający eq zastanawiają się, czy sprzedać czy zachować wymieniany sprzęt "bo może za 5 lat coś wymyślą". W przypadku drifów każdy, kto zachował psychorary coś zyskał, zwłaszcza wyexpione. Będąc fair fajnie by było dać graczom możliwość wykupu w npc posiadanych wcześniej psychorarów. Logi mogą się przydać nie tylko do szukania dowodów odnośnie karania graczy. Mnie to nie boli aczkolwiek słyszałem od kilku osób pomstowania o tym, ile stracili pozbywając się starego psychorara.
Targowisko wreszcie otwarte! Poza tym, że działa i spełnia swoją rolę nie ma zbytnio co się rozpisywać. Brakuje mi w 2 kluczowych opcji a mianowicie:
- powiększenia miniatury wybranego sprzętu po najechaniu na niego. Obecnie na rynku jest kilka ofert scamowych za kilkadziesiąt kk udających unikatowe przedmioty będąc faktycznie sklepówkami, ale to widać dopiero po powiększeniu screena obrazka mającego 2x2 cm...
- opcji kontaktu ze sprzedającym jako pw anonimowe z obu stron
Będąc przy unikatowych skinach, kiedy wreszcie będzie można nimi handlować? Mechanizm skinów (typ przedmiotu skin) nakładanych na eq działa bardzo fajnie, ale co z tego jak ktoś chce coś kupić albo sprzedać? Kiszka. Rozwiązanie jest bardzo proste. Obecnie wasz najdroższy skin premium kosztuje bodaj 400? platyny - wprowadźcie specjalny imprint morf za 400? platyny (cena najdroższego pojedynczego skinu premium) zmieniający ten skin w przedmiot odblokowany w handlu przypisujący się po założeniu (odpisanie wymaga znów imprint morfa za wiadro platyny) - odblokujecie handel skinami, plata i tak będzie wam wpadać jak za zakup tego skinu a ludzie będą mogli wreszcie zacząć nimi handlować. Skiny nie-sklepowe wreszcie się ruszą a wasze skiny premium i tak będą zawsze lepszym wyborem cenowym niż zakup ich jako imprint.
Zmiana cen rang statystyk itp odnośnie eq wygląda przyjemnie. Jeśli jednak zwracaliście $ za zakup disolverów, to czemu nie zwróciliście jej za poprzednie "drogie" naprawy? Obawiacie się zalania serwera falą złota? Niepotrzebnie. HC przecież przeszło do s7 po akcji sprzedaży rarów z wagonami golda i nie było z tym problemu

A właśnie, gdzie jest jakieś wiki odnośnie aktualnych statystyk przedmiotów obecnych w grze? Nie chcecie go robić to zaproponujcie konkurs na wiki dla społeczności za plt albo inne gratyfikacje. Skoro ludzie robią coś od siebie za darmo to tym bardziej zrobią za coś...
Słówko jeszcze o wyglądzie przedmiotów. Nie wiem jak to jest, że patrząc na przedmioty w grze można się tak samo zachwycić jak i łapać za głowę myśląc co za pijany praktykant to robił... Nie rozumiem tego fenomenu. Taki Isthrimm jest pięknie wykonany a dla przykładu Wulkan będący jednym z najładniejszych pancerzy w 2D wygląda jak gu... napierśnik z wzorkiem.... Rly? Szeol piękny hełm w 2D wygląda jak skacowany redskull z marvela. Korona Jastrzębia tak samo, super skin w 2D dziś tragedia. Przyglądaliście się jak wygląda postać od przodu z tym hełmem? Czegoś pod nim brakuje... Dzięki Bogu za opcję ukrywania nakrycia głowy, która jest masowo stosowana przez graczy.
Przy kwestiach kosmetycznych będąc:
- Dodajcie opcję ukrycia peleryny. Serio. Często postać bez peleryny wygląda lepiej niż z peleryną. Pomijam animację peleryny na mapie, która jest po prostu śmieszna. Merda się na boki jak ogon u psa.
- Wciąż poruszająca się po mapie postać ma animację biegu podczas którego ruchy kończyn sugerują na to, że za moment się przewróci do przodu...
- We fryzurach damskich nie ma zwykłego, najzwyklejszego - bez udziwnień reszty fryzury - kucyka. Shame...
- Wielkość czcionki nicku postaci na mapie. Dlaczego wciąż nie można jej zmienić? Jest to strasznie nieczytelne przy dużych rozdzielczościach a zoom tego nie zmienia.
- Zapisywanie zooma w walce. Nie działa.
- I tu uwaga, WIELKIMI LITERAMI - dodajcie wreszcie opcję WYŁĄCZENIA ŚWIATŁA SCENICZNEGO NA POSTAĆ!!!!!!!. Nosz qtfa mać! To wygląda paskudnie! Jak chcę zobaczyć jak wygląda moja postać w walce muszę patrzeć na monitor żony. I tam wygląda lepiej! Ludzie kochani skoro inne postacie nie mają nad sobą reflektora to czemu ja MUSZĘ go mieć i nie mogę nim zarządzać?! Wybaczcie, ale to jest jedną z najbardziej irytujących rzeczy kosmetycznych w tej grze do tej pory uskutecznianą!
- Nie widzę na mapie kto jest znajomym a kto nie. Taki bajer postulowany od dawna. Ikonka, kolor nicku, cokolwiek?
- Osoby w vip aktywne i nieaktywne zlewają się ze sobą.
- Czaty. Coś co działa jak ogórek na kota (YT). Spotkałem się z brakiem powiadomień o otrzymanym priv, nadal nie mogę przesunąć okna czatu bez przesuwania całej belki z czatami. Jaki w ogóle ma sens poruszania czatem skoro rusza się cała belka z tłem? Kto to wymyślił?
- Zdajecie sobie sprawę, że wywalenie czatu bocznego po części wywaliło interakcje między graczami? Zdajecie prawda? Zwykłe cześć widząc znajomego nie wymagało przeklikiwania po okienkach czatu. Nikt tego już nie robi.
- [edit] Hoty statystyk. Tak potrzebne a wciąż tak olewane...
Na zakończenie wisienka na torcie, czyli "balans" postaci. Do klubu snajperów dołączył rycek i barb otrzymując klasowy atak dystansowy. Czekamy jeszcze na druida \o/ Ale nie rozpędzajmy się za bardzo, bo oto do grupy posiadaczy umiejętności grupowych jako jedyna klasa postaci nie posiadająca do tej pory jakiejkolwiek umiejętności grupowej dołączył sheed! Brawo! A nie, stop, sheed wciąż nie ma żadnej grupówki. Ale za to sheed ma uniki! Pamiętajmy o tym! Dokładnie z tego powodu uniki może teraz mieć każdy w drifach i to bez kary do zużycia zasobów oraz bez limitu działania w rundzie. Wszyscy mają mambę, mam i ja! Krążą plotki o tym, że rycki solidaryzują się z sheedami, bo teraz też każdy może mieć blok. I to bez tarczy! Całkiem poważnie, bo nie ma co robić sobie jaj z pogrzebu, zastanawia mnie tok myślenia przyświecający wprowadzeniu umiejętności dystansowych u barba i rycka, oraz czemu unik wciąż daje karę do zasobów. Nie to, że jest to zbędne u bb i rycka, bo niech mają - natomiast coś mi tu mocno nie pasowało patrząc na swoją klasę postaci. Tak więc odpaliłem zakurzonego excela z kalkulatorem dmg, wstukałem po 500 stat bazowych i wyszło mi dla ataków klasowych dystansowych na 1 poziomie mistrzowskim barba, rycka i sheeda co następuje:
barb (37 kondycji) -> dmg 1610 + debuf + wydajność zasobów 43,51 pkt
ryc - (26 kondycji) -> dmg 1380 + szansa na debuf + wydajność zasobów 53,07 pkt
sh - (40 kondycji + 17 many) -> dmg 1780 + nic + wydajność zasobów 24,05 pkt
[Wydajność zasobów = dmg / (konda + 2x mana) -> im wyższy tym lepszy]
Można tu oczywiście dodać wagę debufa która dodatkowo zwiększyłaby różnicę, ale szkoda się nad tym rozwodzić bo i tak doskonale widać o co chodzi. I pytanie moje jest takie - czemu sheed wciąż ma najgorszy klasowy atak dystansowy i jako debufer nie ma w nim debufa w odniesieniu do tego co otrzymał bb i ryc?
Mam nadzieję, że jakimiś ukrytymi drogami ten temat trafi do dryga a nie zginie na tym jakże aktywnym - sądząc po ilości tematów - forum. Nie dziękujcie.
Pzdr.
- Syn marnotrawny WM