Serwery wielojęzyczne - czy będzie to update umożliwiający nauke języków?
Serwery wielojęzyczne - czy będzie to update umożliwiający nauke języków?
W readmapie jest zapowiedz serwerów wielojęzycznych.
Czy to chodzi o to że w ustawieniach gry będzie można wybrać inny język niż polski? w dialogach, questach itp. a na chacie będzie tłumaczył tłumacz google?
Jeśli mniej więcej taki jest zamysł ekipy, to będzie to bardzo dobra sprawa.. bo granie w gre BR nie będzie to strikte marnowanie czasu, tylko grając będziemy mogli uczyć się nowych języków. Dojrzali życiowo ludzie nie będą mieć już wyrzutów sumienia że marnują czas, spędzając go w sposób nieproduktywny i nieprodukcyjny. A dzieci będą mieć argument przed rodzicami żeby grać, bo z tego co wiem to wielu dzieciom rodzice ograniczają granie w gry ponieważ według wielu rodziców piniędzy z grania potem nie ma. A jak wiemy znajomość języków potem w życiu bardzo ułatwia aby więcej zarabiać. Pisanie z ludźmi z innych kultur też będzie ciekawe i edukacyjne kulturowo. Czy wiecie jak dokładnie to będzie wyglądać, czy to będzie tak mniej więcej tak ja to rozumie?
Czy to chodzi o to że w ustawieniach gry będzie można wybrać inny język niż polski? w dialogach, questach itp. a na chacie będzie tłumaczył tłumacz google?
Jeśli mniej więcej taki jest zamysł ekipy, to będzie to bardzo dobra sprawa.. bo granie w gre BR nie będzie to strikte marnowanie czasu, tylko grając będziemy mogli uczyć się nowych języków. Dojrzali życiowo ludzie nie będą mieć już wyrzutów sumienia że marnują czas, spędzając go w sposób nieproduktywny i nieprodukcyjny. A dzieci będą mieć argument przed rodzicami żeby grać, bo z tego co wiem to wielu dzieciom rodzice ograniczają granie w gry ponieważ według wielu rodziców piniędzy z grania potem nie ma. A jak wiemy znajomość języków potem w życiu bardzo ułatwia aby więcej zarabiać. Pisanie z ludźmi z innych kultur też będzie ciekawe i edukacyjne kulturowo. Czy wiecie jak dokładnie to będzie wyglądać, czy to będzie tak mniej więcej tak ja to rozumie?
-
- Kemenac visitor
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 53 times
Re: Serwery wielojęzyczne - czy będzie to update umożliwiający nauke języków?
Nie liczyłbym akurat na to, że będzie dostęp do funkcji google na czatach. Na serwerach anglojęzycznych jest aktualnie tak, że na globalu można używać dowolnego języka a na kurczaku i innych jest wymagany angielski. Spodziewałbym się bardziej wspólnych czatów oraz wybranych językowych. Wtedy lista wyboru czatu może być dosyć... interesująca 
A moim zdaniem do nauki języka najlepiej sprawdzi się konwersacja, a nie tłumaczenie każdego zdania. Oczywiście trzeba wtedy mieć jakieś podstawy bo od 0 ciężko, ale nawet z minimalną znajomością języka jesteś w stanie szybko podłapać słowa kluczowe i slang danej gry w obcym języku. Nie chodzi tu o poprawność gramatyczną a wzajemne zrozumienie, co w grach jest kluczowe.

A moim zdaniem do nauki języka najlepiej sprawdzi się konwersacja, a nie tłumaczenie każdego zdania. Oczywiście trzeba wtedy mieć jakieś podstawy bo od 0 ciężko, ale nawet z minimalną znajomością języka jesteś w stanie szybko podłapać słowa kluczowe i slang danej gry w obcym języku. Nie chodzi tu o poprawność gramatyczną a wzajemne zrozumienie, co w grach jest kluczowe.
Myślałem że będzie tłumacz google ponieważ grałem w pewną gre gdzie po kliknięciu w zdanie na chacie było tłumaczone na ojczysty język i pisalo drobną czciąką powered by google. Jest jeszcze troche czasu i być może jeszcze koncepcje będą zmieniane w głowach ekipyOnion wrote: ↑Tue Jan 10, 2023 7:57 pm Nie liczyłbym akurat na to, że będzie dostęp do funkcji google na czatach. Na serwerach anglojęzycznych jest aktualnie tak, że na globalu można używać dowolnego języka a na kurczaku i innych jest wymagany angielski. Spodziewałbym się bardziej wspólnych czatów oraz wybranych językowych. Wtedy lista wyboru czatu może być dosyć... interesująca
-
- Fighting with Treetures
- Has thanked: 23 times
- Been thanked: 39 times
A można poznać tytuł owej gry? Jestem bardzo ciekawy i chciałem zobaczyć to na żywo.Rezzor wrote: ↑Tue Jan 10, 2023 8:09 pmMyślałem że będzie tłumacz google ponieważ grałem w pewną gre gdzie po kliknięciu w zdanie na chacie było tłumaczone na ojczysty język i pisalo drobną czciąką powered by google. Jest jeszcze troche czasu i być może jeszcze koncepcje będą zmieniane w głowach ekipyOnion wrote: ↑Tue Jan 10, 2023 7:57 pm Nie liczyłbym akurat na to, że będzie dostęp do funkcji google na czatach. Na serwerach anglojęzycznych jest aktualnie tak, że na globalu można używać dowolnego języka a na kurczaku i innych jest wymagany angielski. Spodziewałbym się bardziej wspólnych czatów oraz wybranych językowych. Wtedy lista wyboru czatu może być dosyć... interesująca
W march of empires można chat i pocztę przetłumaczyć na własny język i pisać we własnym języku. Wybiera się po prostu opcję języka i wszystko jest okay. Ale czasami się zacina 

w załączniku masz chat z tej gry. Każdy pisze w swoim krzaczastym języku i tłumaczy google. Na język polski bardzo dobrze tłumaczyło mi nawet chińczyków, pod te gry programiści podpinają google tłumacza, i po kliknięciu w ikonke tłumaczy tak jak na tym screenie. Gdyby tak było w broken ranksie to można by było się nauczyć języka, a języki w życiu się bardzo przydają, dlatego trzeba iść w tą strone, wtedy BR nie tylko będzie bawić ale też uczyć. I to już byłoby coś więcej niż tylko gra i społeczność. Projekt broken ranks wskoczyłby na kilka lvli wyżej
- Attachments
-
- screen chatu z tłumaczem
- br4.jpg (412.45 KiB) Viewed 7654 times
Na ten moment wygląda to tak, że w momencie logowania wybierasz odpowiednią flagę i masz grę w wybranym języku niezależnie od serwera - wszystkie teksty czyli questy, dialogi, UI, itd.
Jeszcze ustalamy, jak wyglądałyby czaty, ale mogę powiedzieć, że na 99% nie będzie integracji z Google Translate.
Jeszcze ustalamy, jak wyglądałyby czaty, ale mogę powiedzieć, że na 99% nie będzie integracji z Google Translate.
Wiele aplikacji na androida ma wsparcie google tłumacza. Od gier po komunikatory do poznawania ludzi z innych krajów.szeszej wrote: ↑Thu Jan 12, 2023 10:52 am Na ten moment wygląda to tak, że w momencie logowania wybierasz odpowiednią flagę i masz grę w wybranym języku niezależnie od serwera - wszystkie teksty czyli questy, dialogi, UI, itd.
Myśle że za pare lat po premierze aplikacji brokenranks na androida prawdopodobieństwo wsparcia chatu przez google będzie większe, ale nawet bez tłumaczenia chatu możliwość włączenia innej wersji językowej celem edukacji językowej to bardzo dobry i wartościowy krok dla graczy i gry. Już nikt nie będzie mówił że granie w tą gre odmużdza
- Elenar
- Tilsai killer
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 20 times
Zapomnijcie o tłumaczu google czy coś takiego bo to się nie nadaje. Wystarczy, że połączycie severy angielskie z polskimi. Obecnie angielski to i tak jest język międzynarodowy. Ci co grają po angielsku mogą mieć grę po angielsku, a ci co po polsku mogą po polsku. Kanał wyprawowy może byc po angielsku, żeby wszyscy mogli korzystać. Czaty społeczne mogą być odzielne po polsku i angielsku.
Jedynie problem, że niektóre moby mogą mieć inną nazwę po angielsku i na wyprawowym się nie dogadają.
Najlepszym rozwiązaniem by było naprawienie wyszukiwarki drużyn, żeby ludzie korzystali zamiast pisać na czacie. To załatwiłoby problem.
Jedynie problem, że niektóre moby mogą mieć inną nazwę po angielsku i na wyprawowym się nie dogadają.
Najlepszym rozwiązaniem by było naprawienie wyszukiwarki drużyn, żeby ludzie korzystali zamiast pisać na czacie. To załatwiłoby problem.
To nie będzie problem, już teraz na polskich serwerach wiele bosów ma własne ksywy nadane przez graczy i ludzie nie nazywają ich poprawnie tylko potocznie. Na początku ktoś sie zapyta i potem już wie. Jest takie coś jak język graczy. Pozatym nawet teraz na polskich serwach wiele bosów, chempów czy petów nie nazywa się po polsku. Geomorph, Gathmog, Ghadira, Gregorius, Ichtion, Babadek, Rizurul, Zaimm, Telek, htaga...... Nie brzmi to słowiańsko. Przy nazewnictwie bosów najlepiej zaczerpnąć języka esperanto. Ten język miał być przed wojną językiem międzynarodowym, i jest to język sztuczny czyli wymyślony, ale z myślą by był łatwy dla każdego. Ten język jest dostępny w google tłumaczu jak coś. Można by też oznaczyć kto w jakiej gra wersji językowej. Np. n Polski to kolor nicku szary, niemiecki nick czarny, angielski to nick zielony to by kazdy wiedział jak pisać do kogosElenar wrote: ↑Thu Jan 12, 2023 6:39 pm Zapomnijcie o tłumaczu google czy coś takiego bo to się nie nadaje. Wystarczy, że połączycie severy angielskie z polskimi. Obecnie angielski to i tak jest język międzynarodowy. Ci co grają po angielsku mogą mieć grę po angielsku, a ci co po polsku mogą po polsku. Kanał wyprawowy może byc po angielsku, żeby wszyscy mogli korzystać. Czaty społeczne mogą być odzielne po polsku i angielsku.