Szczera prawda o BROKEN RANKS

Miejsce dyskusji na wszelkie tematy związane z grą.
Sepultura
One foot in Haligard
Been thanked: 1 time

Re: Szczera prawda o BROKEN RANKS

Post by Sepultura »

Drygu cały czas czekan , aż sie wypowiesz licze na ciebie mordo. I mam cicha nadziję ze wpis rainbowcake nie był w kit bo takie odniosłem wrażenie po rozmowie priv z nia na tolnor ale to tylko może być moje wrażenie oby nie bylo trafne.
Riwus
Wandering in the Tunnels
SERVER: Ostrol
NICK: Riw
Been thanked: 14 times

Post by Riwus »

Sepultura wrote: Tue May 24, 2022 2:26 pm Drygu cały czas czekan , aż sie wypowiesz licze na ciebie mordo. I mam cicha nadziję ze wpis rainbowcake nie był w kit bo takie odniosłem wrażenie po rozmowie priv z nia na tolnor ale to tylko może być moje wrażenie oby nie bylo trafne.
Wiesz wpis tęczowego ciasteczka był bardziej jej prywatną sprawą.
A przede wszystkim to były TYLKO SŁOWA czynów jeszcze nie było.
To czy dialog ekipa-gracze będzie funkcjonował zależy od ekipy.
Równo lub sprawiedliwie, nigdy razem.
A jeśli winogrona naprawdę są kwaśne?

Washi 9 maja 2018 https://i.imgur.com/aUcHtjb.jpeg
Latarnia 5 maja 2020 https://i.imgur.com/2UcAQI6.jpeg
Imisindo 5 maja 2022 https://i.imgur.com/dAyMkWm.png
Viking
Still in prologue

Post by Viking »

Od jakiegoś czasu przyglądam się wypowiedziom graczy na tym i na starym forum, nie da się ukryć, że przeważają opinie negatywne. Generalnie się raczej nie udzielam, ale dopisze swoje 12 groszy. Z Taernem zacząłem przygodę lata temu, było to coś więcej niż tylko gra. W ostatnim czasie byłem mniej aktywny i w końcu nadszedł dzień całkiem nowej gry. Niestety to już nie jest to. Mam wrażenie, że otrzymałem coś niedopracowanego, zrobionego na siłę i niestety upadającego. Od czasu premiery logowałem się kilka razy i ani razu nie było to na dłużej. Odrzucił mnie całkowicie nowy sposób rozwijania postaci, zapewne inaczej bym na to patrzył przy rozwijaniu postaci od nowa. Musiałem kilka razy kombinować jak zrobić, żeby postać była grywalna jak było to poprzednio, oczywiście wiązało się to z płatnymi resetami. DZIĘKI EKIPA! Akurat miałem nadmiar kasy...
Kolejne "odpychacze" od gry to min. brak możliwości zmiany broni w walce, fatalnie ułożone menu wyboru umiejek, powodujące klikanie nie tego co się chciało, zmiana zasad wymiany flaszek i zmiana w samych nazwach flaszek. Przy tym wszystkim zero zmian w petach, o które gracze proszą od dawna. Wyzerowanie questów - tu się zastanawiam po kiego grzyba? Nowy gracz niewątpliwie z chęcią zrobi zadania, ale ja straciłem "cały dzień", żeby móc iść na moranę i admirała, a finalnie okazuje się, że nawet nie ma z kim. I tu jest kolejny odpychacz - o której godzinie by nie zalogować, to widać pustki na tolnorze, widać to na każdym levelu, ludzie mają ogromną trudność zebrać się nawet na najbardziej grindowane bosy. Ciekawostką były dla mnie synergetyki i po kilku chwilach obcowania z tym nowym tworem, jestem stanowczo na nie. W zasadzie bez większego wysiłku udało mi się wystrugać naszyjnik na 80 lv, który deklasuje serce. na 40 lv był lepszy od caratrisu, który jeszcze niedawno był rarem noszonym od pieluch aż do beirn. Jaki jest sens chodzenia na wyższe bosy, jak można ulepić przekozackie eq, niskim kosztem, bez ryzyka straty kasy, expa itd itp, poświęcając dużo mniej uwagi ogarnianiu walki? A teraz zastanawiam się jak można wyjść z tej sytuacji? Z jednej strony zniszczyło to rynek rarów, pozbawiło częściowo sensu wypraw na większe bosy, ale teraz znowu jakakolwiek zmiana i tak wywoła niezadowolenie. Osobiście wolałbym, żeby synergetyki usunięto całkowicie.
Jako, że w zasadzie nie gram, to przegapiłem możliwość powrotu na Taern, ale gdyby jednak taka opcja powróciła, to bez wahania bym porzucił BR, które dla mnie niestety jest kompletną klapą. Nie ma tu nic, co by mnie przyciągało, a ładne kolorki to niestety za mało. Wiem, że gdzieś tam ludzie włożyli ogrom czasu w stworzenie BR, ale niestety do mnie ten produkt nie przemawia.
drygu
Creator of the Game
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

Post by drygu »

Minęło już troszkę czasu od premiery ale ja tak naprawdę dopiero teraz mam pierwszą wolna chwilę, żeby móc coś napisać na forum. A to też tylko dlatego, że jestem przykuty do łóżka bo chwilowo nie mogę chodzić po operacji biodra (luzik, poszła dobrze, na zlocie będę śmigać jak sarenka) :D

Ostatnie 7-8 miesięcy było dla mnie wyjątkowo wyczerpujące przez nadmiar pracy przy przygotowaniu BR do premiery. Wszystkie inne sprawy poszły na dalszy plan a ja siedziałem po kilkanaście godz. dziennie (często wraz z teamem / ekipą) aby najpierw wszystko jak najlepiej przygotować a potem aby jak najszybciej naprawić to z czym jednak nie zdążyliśmy :mrgreen: Z jednej strony super bo wciąż (po 15 latach) uwielbiam pracę przy Taernie / BR, z drugiej ostatnio jednak było tego aż za dużo. Nie było ze mną za bardzo kontaktu ponieważ każda chwila, którą spędziłbym na dyskusjach / odpisywaniu lepiej mogła być zużytkowana na poprawianie kluczowych bugów i najbardziej brakujących funkcji, które dyskusji nie podlegały. Na szczęście powoli udaje mi się odkopać z tych najbardziej palących zadań i będę wracał do bardziej normalnego funkcjonowania.

Postaram się teraz wdrożyć nieco bardziej regularna komunikację. Myślę, że ze względów czasowych najlepiej będzie to zrobić w formie regularnych video gdzie podyskutuję / poodpowiadam na najbardziej dręczące community tematy odwiedzając kanał któregoś z naszych youtuberów (w pierwszej kolejności pewnie pojawię się u Galajusa) lub też przygotowując takie video na naszym kanale. Wcześniej dość fajnie w tym temacie działał blog jednak on tez pochłaniał strasznie dużo pracy, którą chyba lepiej przeznaczyć na nowości. Ponieważ ciągle lista ważnych zadań jakie mam do wykonania przy BR jest baaaaardzo duża muszę jakoś ten czas kompresować. Dlatego wybaczcie, że na forum póki co jeszcze nie będe zbyt częstym pisarzem.

Nie jest to jednak tak, że wasz feedback do mnie nie dociera. Cały czas mamy spotkania, na których analizujemy to co piszecie na forum / DC czy czatach w grze i zbieramy kluczowe problemy, z którymi się ścieracie. Od premiery udało nam się przeprowadzić już 14 dużych updatów, dzięki którym wyeliminowaliśmy większość najgorszych bugów oraz wprowadziliśmy trochę nowego contentu.

Wiemy, że niestety niektóre wprowadzone zmiany jak synergetyki delikatnie mówiąc nie wyszły idealnie ;) Synergetyki miały w założeniu wypełnić lukę miedzy białym sprzętem a rarami. Miały zreudukować frustrację bardzo niskim dropem rarów i pozwolić ciułać sobie syngi zamiast liczyć na farta w dropie rara. Finalnie po wydropieniu wielu z nich połączyć je w coś odpowiadającemu rarom. Ot taka druga ścieżka dla ludzi bez farta. Niestety przed premierą ze względu na różne niespodziewane okoliczności przytłoczyła nas ilość zadań i nie na wszystkie udało się przeznaczyć wystarczająco dużo czasu jakiego takie sprawy potrzebowały. Generalnie synergetyki są bardzo fajnym konceptem ale przez źle dobrane staty / drop rozwaliły nam balans sprzętu. To jest jeden z naszych priorytetów nad którym teraz myślimy. Nie jest to jednak prosta sprawa bo nie możemy ich po prostu w tej chwili wywalić. Gracze spaliliby nas na stosie ;)

Co dalej?
W tej chwili skupiamy się dowiezieniu wszystkiego co zapowiedzieliśmy w roadmapie. Jeżeli gdziekolwiek będziemy mieli jakiekolwiek wolne moce przerobowe to będziemy tam wciskać najbardziej pożądane przez graczy nowości. Po przesiadce na nowy silnik praca nad nowościami do gry jest naprawdę dużo łatwiejsza i szybsza niż w Taernie. Wreszcie możemy rozwinąć skrzydła i wprowadzać rzeczy, które stały się w Taernie memem (targowisko np). Mamy duży i doświadczony team developerski, który bardzo sprawnie pracuje i aż pali się do robienia nowego contentu. Dlatego mam nadzieję, że tak jak od wielu lat pozostaniecie z nami i razem będziemy cieszyć się ciągłym rozwojem Taerna / BR. Teraz tak naprawdę dopiero powinniśmy rozwinąć skrzydła. Dajcie nam jeszcze chwilę na ostateczne odgruzowanie wszystkie po premierze i dalej będziemy lecieć z koxem :)
Ruffur
Simon’s student
Been thanked: 5 times

Post by Ruffur »

Po co dalej kupujecie czas takim pisaniem? Nie można wprost napisać, że zepsuliście grę i trzeba temu uciąć staty i dodać trochę innych rzeczy które mówiły wam trzy osoby na testerce? Może raz warto posłuchać co mówi tester i zrobić dobrze :)
Nie znasz mnie wcale ale klękaj przed panem, ale klękaj przed panem
Będę legendą i skończę jak Cobain
18:00 Poszyty[140]: Dodaj sobie w opisie na forum, że jako jedyny masz pusto w q :D
ODKRYWCA Największego buga gry https://imgur.com/Egj4pFo
Jachu
One foot in Haligard
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by Jachu »

Cieszę się, że w końcu głównodowodzący wyszedł do nas z odpowiedzią i przedstawił jak się sprawy mają. Wszyscy czekamy na poprawę komunikacji i sprawniejsze dodawanie czegoś nowego. I musi wejść szybko coś spoza roadmapy, żeby uświadomić graczom, że na tym nie koniec.

Tak jak piszesz, @drygu - wszyscy tworzymy tę grę. Wszyscy płyniemy na jednym okręcie zwanym Taern od wielu lat. Tylko, że zmieniło się wiele, a niektóre zmiany są tylko na szkodę. Dodam, że radzę przejrzeć kto jest w ekipie, bo mam wrażenie, że mamy tu Utorczyków na pokładzie ze zmianami na szkodę gry.

Jest światełko w tunelu, tylko jak długo ono będzie świecić? Pojawiła się nadzieja, ale lekko się tli i zaraz znika. Niech w końcu coś dobrego zacznie się dziać, a na pewno nikt nie pożałuje, że wprowadzane są nowości na plus.

Może w przyszłości uda się uniknąć sytuacji takiej jak z synergolami, że zmienia się zasady w trakcie gry. To ani fajne a i nikomu nie służy. Dlaczego jedni nadropili i skupowali tanio synergole, bo wszystko dropiło jednakowo, a nagle się to ucina. Tak nie może już nigdy być. Jest jeszcze wiele tego typu kwestii. Wierzę, że to dopracujecie na drugi raz. Dajemy Wam szansę i chcemy w to grać, ale nie na pustych serwerach. Powoli się coś ruszyło i oby to nie było chwilowe działanie.

Cieszę się, że już lepiej z Tobą i zaglądaj częściej do graczy. Do zobaczenia na zlocie.
Wredny
Still in prologue
NICK: Chachor

Post by Wredny »

Ale kto pytał, dalej mydlicie oczy ludziom nic więcej. Śmieszne jest też to jak przeciągacie łączenie dwóch starych serwerów w jeden, najpierw głosowanie na łączenie trwające tydzień (w sumie ok), potem głosowanie na nazwę serwera trwające kolejny tydzień (wtf, czemu nowe serwy nie miały takich głosowań tylko zostały połączone od buta??), może jeszcze zróbcie głosowanie na naczelnego błazna serwera, który będzie odpowiadał za bajzel na nim, aby przedłużyć to jeszcze bardziej w czasie, po prostu śmieszne. Wydaliście grę pełną błędów, bugów i do tej pory 50% ich nie jest załatane, a Wy się twardo chcecie trzymać roadmapy zamiast łatać obecne błędy, w sumie big brain WM "wprowadźmy kolejne rzeczy do gry, może tym razem nie będzie błędów, walić te stare", Wy nawet głosowania nie potrafiliście zrobić poprawnie bez bugów, błedów, a co dopiero gry ;) jWM
Jachu
One foot in Haligard

Post by Jachu »

Wredny wrote: Thu May 26, 2022 7:17 am
Ale kto pytał, dalej mydlicie oczy ludziom nic więcej. Śmieszne jest też to jak przeciągacie łączenie dwóch starych serwerów w jeden, najpierw głosowanie na łączenie trwające tydzień (w sumie ok), potem głosowanie na nazwę serwera trwające kolejny tydzień (wtf, czemu nowe serwy nie miały takich głosowań tylko zostały połączone od buta??), może jeszcze zróbcie głosowanie na naczelnego błazna serwera, który będzie odpowiadał za bajzel na nim, aby przedłużyć to jeszcze bardziej w czasie, po prostu śmieszne. Wydaliście grę pełną błędów, bugów i do tej pory 50% ich nie jest załatane, a Wy się twardo chcecie trzymać roadmapy zamiast łatać obecne błędy, w sumie big brain WM "wprowadźmy kolejne rzeczy do gry, może tym razem nie będzie błędów, walić te stare", Wy nawet głosowania nie potrafiliście zrobić poprawnie bez bugów, błedów, a co dopiero gry ;) jWM
Na wstępie zaznaczę, że nikogo nie bronię w tym, co teraz napiszę itp.
Czytając słowa "kto pytał" i "jWM", widzę tu osoby pokroju atencjuszy czatowych, bzdurnych łańcuszków 21:37 itp.

Ten temat powstał, żeby wyrazić opinię i spróbować zapoczątkować zmiany, a nie obrzucać kogoś błotem. Nigdy nie jest za późno i chcemy poczekać. Może przedłużające się łączenie sprawia trochę kłopotów, ale warto poczekać, bo nie zostaje nic innego tak naprawdę.

Założyłeś konto na forum tylko po to, żeby napisać tego posta, a więc - zawijaj wrotki, drzyj kapcie i nigdy tu nie wracaj.
Last edited by Jachu on Wed Jun 08, 2022 8:18 am, edited 1 time in total.
Ruffur
Simon’s student
Been thanked: 5 times

Post by Ruffur »

Czemu dziwnym trafem stare serwery sprawiają problemy gdy nigdy takich w 2d nie było przy łączeniu tak jak i z nowymi. Na dodatek serwery pl magicznie się różnią od zagranicznych bo tam grają na tych samych kontach co w BR na 2d i nie ma problemu ale by tak zrobić na PL to już mamy problem,dziwny przypadek co?
Nie znasz mnie wcale ale klękaj przed panem, ale klękaj przed panem
Będę legendą i skończę jak Cobain
18:00 Poszyty[140]: Dodaj sobie w opisie na forum, że jako jedyny masz pusto w q :D
ODKRYWCA Największego buga gry https://imgur.com/Egj4pFo
seba83
Wandering in the Tunnels
Has thanked: 3 times
Been thanked: 11 times

Post by seba83 »

Super że Drygu się wypowiedział, jednak odpowiedz jest mało satysfakcjonująca. Problemem gry, nie są jedynie synergole. Chciał bym się dowiedzieć jako gracz, kiedy i czy będą naprawiane takie rzeczy jak:
1. balans profesji
2. balans petów
3. wywalenie tworzenia kolejnych flaszek w recepturze
4. rebalans i poprawa zleceń
5. dodanie epizodu nr. 3
6. wywalenie bądź zmiana wyszukiwarki drużyn
7. zmiana mało wyraźnej czcionki i ikonek
8. rekrutacja gildi może być jak na 2d, byle jakaś była
Jachu
One foot in Haligard

Post by Jachu »

No akurat sprawa z zablokowaniem grania naprzemiennie na PL, to musiałby się ktoś wypowiedzieć z samej góry, dlaczego u nas tego nie ma. Na razie odpowiedzi na ten temat brak.
Last edited by Jachu on Wed Jun 08, 2022 9:35 am, edited 1 time in total.
Post Reply

Return to “Karczma Pod Krzywym Renderem”