Broken Ranks w oczach graczy zagranicznych

Miejsce dyskusji na wszelkie tematy związane z grą.
Mhm
One foot in Haligard
Been thanked: 2 times

Re: Broken Ranks w oczach graczy zagranicznych

Post by Mhm »

rzuffi wrote: Mon Mar 21, 2022 7:03 am Dzaroo pisze: ↑pn mar 21, 2022 4:53 am
Trzeba sobie powiedziec wprost... Broken Ranks to porazka! (..)
Dziękuję za opinię, niemniej liczby, recenzje i opinie mówią coś zupełnie innego
Na popularnym portalu dotyczącym gier komputerowych ocena - 3,2/10.

Adella wrote: Tue Mar 22, 2022 10:32 am A mnie to zastanawia jedno, który z Was jest zagranicznym graczem i patrzy na tę grę oczami tego zagranicznego gracza?
Adella wrote: Tue Mar 22, 2022 10:32 am Nowi gracze, szczególnie ci zagraniczni poznają grę jako nowy produkt więc jeżeli któryś z nich uzna grę za porażkę po krótkiej chwili w niej spędzonej to trzeba uznać, że zwyczajnie ten gatunek nie jest jego trafnym wyborem.
Ty jest zagranicznym graczem i patrzysz na tę grę oczami zagranicznego gracza, ale nie dostrzegasz takiej możliwości, że zagraniczny gracz może uznać grę za porażkę dlatego, że jest słaba, niedopracowana, zbugowana itp.
gromak
Simon’s student
Has thanked: 2 times
Been thanked: 12 times

Post by gromak »

Mieszkam za granicą, więc jestem zagranicznym (a raczej byłem) graczem i pozwolę sobie wyrazić swoją opinię.

Od momentu premiery forum Taernu w porównaniu do forum BR to tu nawet nie ma (licząc cały świat) połowy tylu postów co było tam. smiem wątpić, żeby to była zasługa cenzury, bo jak widzę, żeby rozkręcić to miejsce wyciągnęliście z szafy nawet takiego "wyjadacza" jak rzuff, który to zapewne ma za zadanie rozkręcić "kontrowersyjno-kontrolowaną" dyskusję.

Onegdaj chwaliliście się na stronie do logowania, że w Taern gra aktywnie -bagatela- 400.000 graczy! Nie dalej jak miesiąc temu, miesiąc po premierze wyczytałem na FB, że chwalicie się ogromną liczbą zarejestrowanych graczy w ilości... 86 tysięcy. Nigdy nie spodziewałem się, że w mieście w którym mieszkam w Anglii (wcale nie duże) będą jeździły autobusy obklejone reklamami BR (jak to miało miejsce w przypadku CP) albo na przystankach będą plakaty (jak było w przypadku Wolfensteina). Ja rozumiem, kwestia skali. Ale ja nigdzie, aktywnie interesując się rynkiem gier, nie zauważyłem żadnej reklamy.

Sukcesywnie kastrowaliście tą grę zabijając dyskusję i jednocześnie społeczność tej gry - o tym pisałem już tysiąc razy i po raz kolejny już mi się nie chce. Zapomnieliście przy tym wszystkim, niesieni chęcią wiecznego sukcesu, że to właśnie ta społeczność, dyskusja i cały okołogrowy content zatrzymuje tu graczy, a nie bicie po raz tysiąc pięćdziesiąty pierwszy jakiegoś moba, żeby... utłuc innego moba i mieć możliwość wydania więcej $$ żeby... móc za miesiąc bić innego moba. Ograniczając rozmowy, jednocześnie zapomnieliście, że należy stworzyć na tyle długą linię fabularną, która przy miminalnym stopniu angażowania się w multiplayer (PT) dała dojść choćby do 80 poziomu. Żeby było jeszcze gorzej i mniej ludzi przypadkiem poznawało się w grze - skasowaliście boczny - chociaż na temat przyczyny mam zupełnie inną teorię.

Z obietnicy że "BR będzie działał na byle gracie z i3 dowolnej generacji" to już wiecie gdzie możecie ją sobie wsadzić. Ja na działanie BR nie narzekałem, działa płynnie, ładuje szybko i nic nie zacina. Szkoda tylko, że przy takim sprzęcie jak posiadam (żadne cudo, 1660Ti), za mniej niż miesięczny koszt premium mam abonament w Game Passie i mogę sobie odpalić każdą, inną grę - mamienie ludzi o unikatowości systemu walki to dobry żart, bo w HOMMIII grałem już ponad 20 lat temu. W międzyczasie kupię sobie grę, w którą będę grał dobry miesiąc w singlu (Valhalla, RDR, ER) za mniej niż skin w sklepie premium. Taern był OK w przeglądarce, ale już oczekiwanie tego, że mniej pikselowy biust Jaskółki przyciągnie do tej produkcji więcej graczy (a jednocześnie sprawi, że wrócą starzy), przy jednocześnie ograniczonej zawartości, przyprawionej zwyczajnie głupimi zmianami, to chyba nic innego, niż zwyczajna naiwność.

Jednym słowem zrobiliście grę która byłaby pewnie dobra na telefonie, żeby popykać z nudów wpracy - szkoda tylko, że nie działa na tym urządzeniu, za to testujecie go na PC, bez udostępniania go na iOS (gdzie w UK to już ogromny rynek) - czyli już z kolegą co ma iMaca nie pogram, bo nie.

Nie wiem gdzie tu unikatowość tej gry, bo gdy inni zaczęli podawać pod nos dobrą rozrywkę, tak wy pozostaliście przy swoim "ciesz się, że możesz dalej logować". Pycha zawsze kroczy przed upadkiem.
Last edited by gromak on Tue Mar 22, 2022 8:45 pm, edited 1 time in total.
Way
Fighting with Treetures
Has thanked: 23 times
Been thanked: 39 times

Post by Way »

gromak wrote: Tue Mar 22, 2022 8:34 pm Mieszkam za granicą, więc jestem zagranicznym (a raczej byłem) graczem i pozwolę sobie wyrazić swoją opinię.

Od momentu premiery forum Taernu w porównaniu do forum BR to tu nawet nie ma (licząc cały świat) połowy tylu postów co było tam. smiem wątpić, żeby to była zasługa cenzury, bo jak widzę, żeby rozkręcić to miejsce wyciągnęliście z szafy nawet takiego "wyjadacza" jak rzuff, który to zapewne ma za zadanie rozkręcić "kontrowersyjno-kontrolowaną" dyskusję.

Onegdaj chwaliliście się na stronie do logowania, że w Taern gra aktywnie -bagatela- 400.000 graczy! Nie dalej jak miesiąc temu, miesiąc po premierze wyczytałem na FB, że chwalicie się ogromną liczbą zarejestrowanych graczy w ilości... 86 tysięcy. Nigdy nie spodziewałem się, że w mieście w którym mieszkam w Anglii (wcale nie duże) będą jeździły autobusy obklejone reklamami BR (jak to miało miejsce w przypadku CP) albo na przystankach będą plakaty (jak było w przypadku Wolfensteina). Ja rozumiem, kwestia skali. Ale ja nigdzie, aktywnie interesując się rynkiem gier, nie zauważyłem żadnej reklamy.

Sukcesywnie kastrowaliście tą grę zabijając dyskusję i jednocześnie społeczność tej gry - o tym pisałem już tysiąc razy i po raz kolejny już mi się nie chce. Zapomnieliście przy tym wszystkim, niesieni chęcią wiecznego sukcesu, że to właśnie ta społeczność, dyskusja i cały okołogrowy content zatrzymuje tu graczy, a nie bicie po raz tysiąc pięćdziesiąty pierwszy jakiegoś moba, żeby... utłuc innego moba i mieć możliwość wydania więcej $$ żeby... móc za miesiąc bić innego moba. Ograniczając rozmowy, jednocześnie zapomnieliście, że należy stworzyć na tyle długą linię fabularną, która przy miminalnym stopniu angażowania się w multiplayer (PT) dała dojść choćby do 80 poziomu. Żeby było jeszcze gorzej i mniej ludzi przypadkiem poznawało się w grze - skasowaliście boczny - chociaż na temat przyczyny mam zupełnie inną teorię.

Z obietnicy że "BR będzie działał na byle gracie z i3 dowolnej generacji" to już wiecie gdzie możecie ją sobie wsadzić. Ja na działanie BR nie narzekałem, działa płynnie, ładuje szybko i nic nie zacina. Szkoda tylko, że przy takim sprzęcie jak posiadam (żadne cudo, 1660Ti), za mniej niż miesięczny koszt premium mam abonament w Game Passie i mogę sobie odpalić każdą, inną grę - mamienie ludzi o unikatowości systemu walki to dobry żart, bo w HOMMIII grałem już ponad 20 lat temu. W międzyczasie kupię sobie grę, w którą będę grał dobry miesiąc w singlu (Valhalla, RDR, ER) za mniej niż skin w sklepie premium. Taern był OK w przeglądarce, ale już oczekiwanie tego, że mniej pikselowy biust Jaskółki przyciągnie do tej produkcji więcej graczy (a jednocześnie sprawi, że wrócą starzy), przy jednocześnie ograniczonej zawartości, przyprawionej zwyczajnie głupimi zmianami, to chyba nic innego, niż zwyczajna naiwność.

Jednym słowem zrobiliście grę która byłaby pewnie dobra na telefonie, żeby popykać z nudów wpracy - szkoda tylko, że nie działa na tym urządzeniu, za to testujecie go na PC, bez udostępniania go na iOS (gdzie w UK to już ogromny rynek) - czyli już z kolegą co ma iMaca nie pogram, bo nie.

Nie wiem gdzie tu unikatowość tej gry, bo gdy inni zaczęli podawać pod nos dobrą rozrywkę, tak wy pozostaliście przy swoim "ciesz się, że możesz dalej logować". Pycha zawsze kroczy przed upadkiem.
Co do bocznego to mogę Cię uświadomić że na koniec ob testów było q&a z inżynierami na którym byłem i na którym Kidda właśnie wypowiedziała te słowa co napisałem w swoim poście;) czy chcesz wierzyc czy nie - spoko. Sama formuła pisania na bocznym i poznawania ludzi została rzucona na czat lokalny,który jest trochę nijaki i jak widać dużo ludzi o tym nie wie :)

Co do wyjątkowości to pewnie podkreślają fakt bycia taka gra mmorpg a nie rodzajem gier więc dlatego tak się wychwalaja :lol:

@Adella to że ktoś gra x lat nie rowna się że gra z pełnym zapałem i miłością do gry. Oznacza właśnie że zależy mu na grze ale jak odbija się od ścian która Ty czy Rzuff reprezentujecie bo zapewne macie takie procedury i nie potraficie się przez nie wybić (chociażby dowodem są Desacred,Malibu, Szymdaro i pewnie bedzie wiecej takich osob, którzy reprezentują inną postawę jak byli w ekipie, zapewne nazywacie ich zdrajcami teraz). I właśnie za tą złota cierpliwość twórcy Nam teraz dziękują ale zarazem powinni mieć świadomość że może kiedyś ona się skończyć i myślisz że kogo będzie to obchodzić? Napewno nie graczy ;)

Tak samo mogę postawić Ci vice verse,że jak jesteś zadowolona z tak wiecznego czekania na niewiadomo co i o ile to będzie to też możesz nigdzie nie pisać i siedzieć cierpliwie w nieskończoność a krytykę zostaw już osobom które chcą pisać i chcą by gra spełniała pewne oczekiwania :lol:

Nie zdziwie się jak przez taka krytykę jaka wylewa się ma grę wejdzie zapis do regulaminu że nie można zniechęcać nowych osób do gry i grozi to banem :D
Marti
One foot in Haligard
Has thanked: 4 times
Been thanked: 16 times

Post by Marti »

Czytam tak sobie to forum i Way nie zgadzam się z jednym tym co napisałeś a mianowicie to co reprezentujemy swoimi wypowiedziami to nie jest krytyka tylko i wyłącznie troska o grę która to zajęła nam jakąś część życia i chcemy żeby przynajmniej była odwzorowaniem tego czym był Taern (to że nowi nie grali to raczej fart BR bo wtedy by była krytyka mając odzwierciedlenie do poprzednika) a nie jak to mamy obecnie gdzie więcej kontentu czy nawet prostych mechanik jest w wersji 2D. Myślę że piszemy też o tym na tyle często że może ktoś kto tam ma wpływ na zmiany pomyśli w końcu że nie zmienia się dobrych rzeczy na gorsze i dostosuje grę do tego żeby chociaż grało się przyjemnie. Przypadek czatu lokalnego był dokładnie jak piszesz omawiany z Kiddą bo też byłem na tym spotkaniu po open betach tak samo jak TP do Beirn i wiele innych rzeczy które można po czasie nazwać obiecanki... Co do wypowiedzi administracji szanuję bo znam większość z nich w grze o dawna i jakkolwiek to gracze odbierają trzeba wziąć poprawkę na to że oni grają do swojej bramki a my do swojej więc nie ma co rozwijać tematu.

Na koniec przejdźmy do sedna sprawy gdzie się zastanawiacie/przedstawiacie grę jak ją odbierają zagraniczni gracze ale powiedzcie ilu tych graczy tam jest żeby to tak wyolbrzymiać? Szukamy jak to się mówi w *** uszu a nie patrzymy na problemy własnego podwórka gdzie mamy dwa miesiące po premierze. Mamy 6 serwerów. Mamy 2 naznaczone bez planu co z graczami bo marge po raz kolejny napiszę dwóch pustych serwerów nie zmieni w jeden pełen graczy. Mamy 4 serwery nowe z czego na 2 jest dużo graczy a na 2 mało i to na tyle mało że już się pojawiają problemy z pt a jeśli i z tym to pewnie i ekonomią. Gdzie jest napływ nowych graczy że tworzą się takie problemy? Gdzie marketing? Dlaczego gra która przed premierą była reklamowana jako "free 2 play" zmienia się w "pay 2 win" po kilkudziesięciu lvl albo jak jeden z graczy na discordzie napisał w "pay 2 play"? Gdzie, dlaczego, kiedy? To główne pytania na które nikt nie odpowiada i nie działa żeby to zmienić.

Można by tak pisać w nieskończoność ale nie w tym rzecz tylko pamiętajcie że cierpliwość graczy starych, nowych, tych angielskich, niemieckich czy brazylijskich jest taka sama i nie jest niewyczerpalna.

Dzięki.
Last edited by Marti on Wed Mar 23, 2022 8:43 am, edited 1 time in total.
Way
Fighting with Treetures
Has thanked: 23 times
Been thanked: 39 times

Post by Way »

Marti wrote: Wed Mar 23, 2022 8:24 am Czytam tak sobie to forum i Way nie zgadzam się z jednym tym co napisałeś a mianowicie to co reprezentujemy swoimi wypowiedziami to nie jest krytyka tylko i wyłącznie troska o grę która to zajęła nam jakąś część życia i chcemy żeby przynajmniej była odwzorowaniem tego czym był Taern (to że nowi nie grali to raczej fart BR bo wtedy by była krytyka mając odzwierciedlenie do poprzednika) a nie jak to mamy obecnie gdzie więcej kontentu czy nawet prostych mechanik jest w wersji 2D. Myślę że piszemy też o tym na tyle często że może ktoś kto tam ma wpływ na zmiany pomyśli w końcu że nie zmienia się dobrych rzeczy na gorsze i dostosuje grę do tego żeby chociaż grało się przyjemnie. Przypadek czatu lokalnego był dokładnie jak piszesz omawiany z Kiddą bo też byłem na tym spotkaniu po open betach tak samo jak TP do Beirn i wiele innych rzeczy które można po czasie nazwać obiecanki... Co do wypowiedzi administracji szanuję bo znam większość z nich o dawna i jakkolwiek to gracze odbierają trzeba wziąć poprawkę na to że oni grają do swojej bramki a my do swojej więc nie ma co rozwijać tematu.

Na koniec przejdźmy do sedna sprawy gdzie się zastanawiacie/przedstawiacie grę jak ją odbierają zagraniczni gracze ale powiedzcie ilu tych graczy tam jest żeby to tak wyolbrzymiać? Szukamy jak to się mówi w *** uszu a nie patrzymy na problemy własnego podwórka gdzie mamy dwa miesiące po premierze. Mamy 6 serwerów. Mamy 2 naznaczone bez planu co z graczami bo marge po raz kolejny napiszę dwóch pustych serwerów nie zmieni w jeden pełen graczy. Mamy 4 serwery nowe z czego na 2 jest dużo graczy a na 2 mało i to na tyle mało że już się pojawiają problemy z pt a jeśli i z tym to pewnie i ekonomią. Gdzie jest napływ nowych graczy że tworzą się takie problemy? Gdzie marketing? Dlaczego gra która przed premierą była reklamowana jako "free 2 play" zmienia się w "pay 2 win" po kilkudziesięciu lvl albo jak jeden z graczy na discordzie napisał w "pay 2 play"? Gdzie, dlaczego, kiedy? To główne pytania na które nikt nie odpowiada i nie działa żeby to zmienić.

Można by tak pisać w nieskończoność ale nie w tym rzecz tylko pamiętajcie że cierpliwość graczy starych, nowych, tych angielskich, niemieckich czy brazylijskich jest taka sama i nie jest niewyczerpalna.

Dzięki.
Napisałem dokładnie to samo co Ty w swoim poście. Zarazem jest to krytyka obecnego stanu,obietnic i obecnych mechanik a do tego dochodzą priorytety więc krytykujemy w jakimś celu gdzie twórcy widzą to jak wylewanie szamba i że Nam się podoba zwyzywanie kogoś,więc no cóż :)
Dzaroo
One foot in Haligard
Been thanked: 6 times

Post by Dzaroo »

gromak wrote: Tue Mar 22, 2022 8:34 pm Onegdaj chwaliliście się na stronie do logowania, że w Taern gra aktywnie -bagatela- 400.000 graczy! Nie dalej jak miesiąc temu, miesiąc po premierze wyczytałem na FB, że chwalicie się ogromną liczbą zarejestrowanych graczy w ilości... 86 tysięcy
86k xD niech tu gra chociaz 10% tego, to bedzie dobrze...i nie mowie o jakims super aktywnym graniu a chociazby o logowaniu na 1-2h dziennie. Na chwile obecna mzonka i mydlenie oczu, gorzej ze nie graczom bo oni to widza : )

Zadnej ale to zadnej grze nie wyszlo na dobre olewanie spolecznosci gry i traktowanie ich jak bandy robotow co zaprogramowane maja logowanie sie do gry i granie a czy sama gra na to zasluguje to kompletnie nieistotne.
Wydaliscie wersje beta gry... i ok, nie ma w tym nic zlego, ale po co upierac sie ze jest dobrze i ze gra sie rozwija jak od 2 miesiecy dodaliscie 2 questy xD a w roadmapie ponad dodanie kontentu stawiacie skiny premium ???? xD Wiadomo gra musi zarabiac, ale to trzeba zachecic pierw graczy do grania i pozostania w tej grze, zeby pozniej mieli chec wydania swoich pieniedzy. Tworzenie gry to biznes jak kazdy inny, obarczony ryzykiem, ale bez inwestycji zarowno ludzkiej jak i finansowej to marne szanse na sukces, tym bardziej ze to nie lata 90 ubieglego wieku czy nawet poczatki obecnego, gdzie na rynku byly 3 gry na krzyz warte uwagi. Gracz to klient i trzeba o niego walczyc a tym czasem jedynie co robicie to probujecie wmowic wszystkim (zarowno sobie) ze jest wszystko super...a nie jest!!! do tego kneblujac, banujac i szydzac z kazdego kto ma czelnosc wypowiedziec sie niepochlebnie na temat BR.
Dla waszej informacji, nikt tu nie marnuje czasu dla marnowania czasu i robienia wam pod gorke, tylko dlatego, ze "nadzieja umiera ostatnia" i kazdy czeka na ten rozwoj gry ktora lubia i chca w nia grac...ale Wy jak narazie robicie wszystko by zrazic do siebie tych ludzi i na dzien dzisiejszy wychodzi ze "nadzieja matka glupich"... ale i ona ma swoje granice.
seba83
Wandering in the Tunnels
Has thanked: 3 times
Been thanked: 11 times

Post by seba83 »

Wydaliscie wersje beta gry... i ok, nie ma w tym nic zlego, ale po co upierac sie ze jest dobrze i ze gra sie rozwija jak od 2 miesiecy dodaliscie 2 questy xD a w roadmapie ponad dodanie kontentu stawiacie skiny premium ???? xD
Gdy zobaczyłem, tą śmieszną "roadmap" to odechciało mi się grania na najbliższe kilka miesięcy :o Nie ma co się oszukiwać, gra nie wyszła w takiej formie jak nam zapowiadano od bodaj że 2014r. Brak 30% bossów z 2d, wprowadzenie synergetyków, pogorszenie balansu po zmianie umek, gdzie każdy kto gra inną klasą, jak VD-MO traci czas. Nawet już nie ma co wspominać o licznych bugach, na instach. Szkoda gra miała spory potencjał, jednak obawiam się, że do premiery na And,iOS nawet nie doczekamy. Mam znajomego którego namówiłem na grę i po 2 tygodniach powiedział mi, że "poleciłem mu jakieś chinskie klikadło nastawione na grind"
Gebacz
One foot in Haligard
Has thanked: 1 time

Post by Gebacz »

seba83 wrote: Wed Mar 23, 2022 3:37 pm chinskie klikadło nastawione na grind"
Dokładnie tak samo pisałem o tym we własnym temacie :) Okazało się, że się nie znam i jeśli mi się nie podoba to mogę sobie grać w coś innego :D
Pewnie - mogę i tysiące innych ludzi też mogą...
I w końcu tak właśnie zrobią
seba83
Wandering in the Tunnels
Has thanked: 3 times
Been thanked: 11 times

Post by seba83 »

Dokładnie tak samo pisałem o tym we własnym temacie :) Okazało się, że się nie znam i jeśli mi się nie podoba to mogę sobie grać w coś innego :D
Pewnie - mogę i tysiące innych ludzi też mogą...
I w końcu tak właśnie zrobią
Często z @ baloczi,@Way,@desacred itp. byliśmy niezgodni drobnych zmian w 2d, tak tu wszyscy musimy stwierdzić, że coś poszło nie tak.
Marti
One foot in Haligard
Has thanked: 4 times
Been thanked: 16 times

Post by Marti »

No cóż nas najwytrwalszych w tej grze łączy jeszcze wiara w to że może być inaczej. To może zaczniemy od community które nie jest trudne i nie wymaga biegłości w programowaniu czy grafice? nie chce mi się wierzyć że aż tak wszyscy są zajęci następnymi upkami że nie mogą co tydzień wrzucić ciekawostek z gry lub tego nad czym się aktualnie pracuje? Bo takie wrzucenie roadmapy i macie aktualności na rok z góry to raczej nie fair wobec wszystkich graczy, nowych, starych czy skośnookich. Taka luźna propozycja na początek początku :)
Gebacz
One foot in Haligard
Has thanked: 1 time

Post by Gebacz »

Marti wrote: Wed Mar 23, 2022 6:57 pm No cóż nas najwytrwalszych w tej grze łączy jeszcze wiara w to że może być inaczej. To może zaczniemy od community które nie jest trudne i nie wymaga biegłości w programowaniu czy grafice? nie chce mi się wierzyć że aż tak wszyscy są zajęci następnymi upkami że nie mogą co tydzień wrzucić ciekawostek z gry lub tego nad czym się aktualnie pracuje? Bo takie wrzucenie roadmapy i macie aktualności na rok z góry to raczej nie fair wobec wszystkich graczy, nowych, starych czy skośnookich. Taka luźna propozycja na początek początku :)
Tylko po co? Jest git :) Kasa za platynę płynie, sporo ludzi gra a fakt, że olewając opinie graczy niedługo skończą z martwymi serwami nie bardzo do nich dociera :( Aby do jutra...
Post Reply

Return to “Karczma Pod Krzywym Renderem”