Zasmucony Zeus
-
- One foot in Haligard
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
Zasmucony Zeus
Chciałbym podzielić się moją opinią i zmusić administrację do przemyślenia swoich decyzji, więc zaczynajmy.
Po pierwsze, to, co najbardziej mnie zasmuciło, to zmiany w dropie zależne od poziomu. Nie mam nic przeciwko nagradzaniu graczy o niższym i średnim poziomie większą szansą na drop, ale martwi mnie pozbawienie weteranów tej gry tego przywileju. Wręcz przeciwnie, na przykład, idąc na jaskółkę, moja szansa na zdobycie przedmiotu zostanie zmniejszona o 70%. Natomiast idąc na tarula, ktoś, kto ma o kilka poziomów mniej niż ja, będzie miał 10% więcej szansy na drop. Ludzie poświęcili wiele czasu na tę grę, osiągnęli maksymalny poziom i teraz są za to karani. To samo dotyczy Sidragi, końcowego bossa, którego jeszcze nikt nie pokonał, a ja mam na start zmniejszoną szansę na drop. Rozumiem, że twórcy starają się utrzymać balans i zapewnić równe szanse dla wszystkich graczy, ale to nie powinno być powodem do kary dla graczy na poziomie 140. Osiągnięcie tego poziomu powinno być powodem do dumy i powinno być premiowane przez grę, aby zachęcić innych graczy do rozwoju postaci.
Następna rzecz, która mnie zasmuciła, to zmiana w gwizdkowanych przedmiotach. Wydaje mi się to niezwykle niesprawiedliwe. Kiedy kupowałem przysięgi, te z trzema gwiazdkami miały najlepsze statystyki. Nawet były lepsze od tych z czterema gwiazdkami. Teraz na początku otrzymuję przysięgę na poziomie brązowym 1, podczas gdy inni gracze, którzy mieli cztery lub pięć gwiazdek, otrzymują srebrne 1 lub srebrne 3. Specjalnie zapłaciłem więcej za te kilka dodatkowych statystyk, ponieważ taki przedmiot był najlepszy. Teraz ponownie jestem karany, ponieważ ta decyzja nie została dobrze przemyślana we wcześniejszych fazach gry.
Na koniec mam jeszcze jedną uwagę. Mam zmniejszone dropy, a jednocześnie cena esków ciągle rośnie. Spowoduje to, że praktycznie wszystkie zarobione pieniądze będę musiał przeznaczać na esków. Chyba że będę farmił tylko tarula. W końcu skończą mi się esków, a cena będzie astronomiczna. Nie będę miał jak naładować przedmiotów. To powoduje spadek mojej motywacji do farmienia
Dziekuje za uwage i poświecony czas jak komus udało sie dotrwać do końca.
Ave Zeus
Musze was przeprosić bo zaszła pomyłka w obliczeniach dzieki pomocy inżyniera po 12 godzinnej rozmowie udało mu się to jakoś mi wytłumaczyć.
A więc tak aktualnie mamy drop zmniejszony o 40%.
Po upku drop zostanie podniesiony od 10 do 30% względem aktualnej wersji.
A my na 140 lvlu dostaniemy 60% maxymalnej redukcji dropu. a nie jak pisałem wczesniej o 70%
Oczywiscie nie na wszystkich instach, Prosze zapoznać sie z tabelką.
https://brokenranks.com/pl/aktualnosci/ ... izacji-629
i teraz tak aktualnie wygląda to tak, że idąc
100 Jasek to mniej wiecej dropiłes 5 rarów i synergetyki warte +/- 2kk, 10 drifów
Po zmianach ma to wyglądać tak, że:
idąc 100 jasek będziesz miał 4 dropy, w tym jeden z 3* zamiast 1 (warty 3x tyle co te pozostałe), Synergetyki warte z 2 kk, i z 10 drifów
+ dodatkowo administracja gry zapewnia, że drop bedzie przybliżony do aktualnego.
Po pierwsze, to, co najbardziej mnie zasmuciło, to zmiany w dropie zależne od poziomu. Nie mam nic przeciwko nagradzaniu graczy o niższym i średnim poziomie większą szansą na drop, ale martwi mnie pozbawienie weteranów tej gry tego przywileju. Wręcz przeciwnie, na przykład, idąc na jaskółkę, moja szansa na zdobycie przedmiotu zostanie zmniejszona o 70%. Natomiast idąc na tarula, ktoś, kto ma o kilka poziomów mniej niż ja, będzie miał 10% więcej szansy na drop. Ludzie poświęcili wiele czasu na tę grę, osiągnęli maksymalny poziom i teraz są za to karani. To samo dotyczy Sidragi, końcowego bossa, którego jeszcze nikt nie pokonał, a ja mam na start zmniejszoną szansę na drop. Rozumiem, że twórcy starają się utrzymać balans i zapewnić równe szanse dla wszystkich graczy, ale to nie powinno być powodem do kary dla graczy na poziomie 140. Osiągnięcie tego poziomu powinno być powodem do dumy i powinno być premiowane przez grę, aby zachęcić innych graczy do rozwoju postaci.
Następna rzecz, która mnie zasmuciła, to zmiana w gwizdkowanych przedmiotach. Wydaje mi się to niezwykle niesprawiedliwe. Kiedy kupowałem przysięgi, te z trzema gwiazdkami miały najlepsze statystyki. Nawet były lepsze od tych z czterema gwiazdkami. Teraz na początku otrzymuję przysięgę na poziomie brązowym 1, podczas gdy inni gracze, którzy mieli cztery lub pięć gwiazdek, otrzymują srebrne 1 lub srebrne 3. Specjalnie zapłaciłem więcej za te kilka dodatkowych statystyk, ponieważ taki przedmiot był najlepszy. Teraz ponownie jestem karany, ponieważ ta decyzja nie została dobrze przemyślana we wcześniejszych fazach gry.
Na koniec mam jeszcze jedną uwagę. Mam zmniejszone dropy, a jednocześnie cena esków ciągle rośnie. Spowoduje to, że praktycznie wszystkie zarobione pieniądze będę musiał przeznaczać na esków. Chyba że będę farmił tylko tarula. W końcu skończą mi się esków, a cena będzie astronomiczna. Nie będę miał jak naładować przedmiotów. To powoduje spadek mojej motywacji do farmienia
Dziekuje za uwage i poświecony czas jak komus udało sie dotrwać do końca.
Ave Zeus
Musze was przeprosić bo zaszła pomyłka w obliczeniach dzieki pomocy inżyniera po 12 godzinnej rozmowie udało mu się to jakoś mi wytłumaczyć.
A więc tak aktualnie mamy drop zmniejszony o 40%.
Po upku drop zostanie podniesiony od 10 do 30% względem aktualnej wersji.
A my na 140 lvlu dostaniemy 60% maxymalnej redukcji dropu. a nie jak pisałem wczesniej o 70%
Oczywiscie nie na wszystkich instach, Prosze zapoznać sie z tabelką.
https://brokenranks.com/pl/aktualnosci/ ... izacji-629
i teraz tak aktualnie wygląda to tak, że idąc
100 Jasek to mniej wiecej dropiłes 5 rarów i synergetyki warte +/- 2kk, 10 drifów
Po zmianach ma to wyglądać tak, że:
idąc 100 jasek będziesz miał 4 dropy, w tym jeden z 3* zamiast 1 (warty 3x tyle co te pozostałe), Synergetyki warte z 2 kk, i z 10 drifów
+ dodatkowo administracja gry zapewnia, że drop bedzie przybliżony do aktualnego.
Last edited by Azhure on Sun Jun 25, 2023 5:45 pm, edited 1 time in total.
-
- Kemenac visitor
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 53 times
Re: Zasmucony Zeus
Brany jest pod uwagę najwyższy lvl, szansa na drop osób w drużynie jest identyczna. Zrobienie takiego Tarula w pt 5x 130 lvl jest jednak wyzwaniem, a szansa na niepowodzenie wyprawy dużo większa. Dobrze, że podjęte ryzyko będzie miało wpływ na minimalnie większy drop.
-
- Simon’s student
- Has thanked: 2 times
A co z osobami bijącymi bosa solo? Mają być w gorszej sytuacji bo poświęcili swój czas na wyexpienie swojej postaci?Onion wrote: ↑Sun Jun 25, 2023 12:43 pmBrany jest pod uwagę najwyższy lvl, szansa na drop osób w drużynie jest identyczna. Zrobienie takiego Tarula w pt 5x 130 lvl jest jednak wyzwaniem, a szansa na niepowodzenie wyprawy dużo większa. Dobrze, że podjęte ryzyko będzie miało wpływ na minimalnie większy drop.
"Na tych Broken Ranksach masz przyjaciół i wrogów,
są tacy co już dawno pukają w dno od spodu.
Ty dzięki Bogu wiążesz koniec z końcem,
pamiętaj niektórzy cię oddadzą za pieniądze."
-
- Kemenac visitor
Mechanika zmniejszonego dropu jest w grze od ilu 10 lat? Dłużej? Czy takie to dla Was dziwne, że osoba, która może zrobić 5 Ivravuli w czasie pojedynczego przejścia przez osobę na dedykowanym poziomie ma utrudnienie w dropieniu rarów z tej instancji?AvadKevadra wrote: ↑Sun Jun 25, 2023 1:05 pm A co z osobami bijącymi bosa solo? Mają być w gorszej sytuacji bo poświęcili swój czas na wyexpienie swojej postaci?
-
- Still in prologue
- NICK: 123456789
Witaj Zeusie.
Bardzo dobrze, że wypowiada się osoba, która gra w tą grę od wielu lat i również uważnie śledzi nadchodzące zmiany. Zgadzam się ze wszystkim co napisałeś, ale dodam jeszcze coś od siebie.
Moim zdaniem źle zrobiono, że przy ustawianiu kary do dropa nie uwzględniono liczebności drużyny. Przecież to oczywiste, że ubicie jakiegoś bossa solo stanowi naprawdę spore wyzwanie (np dla 140 będą to losy, aq i valdek) i nie rozumiem dlaczego ekipa nie chce, żeby ludzie mogli podejmować w tej grze również solowe wyzwania. Przepraszam, ale ta gra w tej chwili zamiast stawać się przyjazna dla graczy solowych, staje się grą, która na swój sposób kara za solo grę.
Niestety nie jest to pierwszy raz, kiedy ekipa robi pod górkę starszym graczom. Wystarczy sb przypomnieć zalew niezbalansowanych syngów tuż po premierze 3d, zrobioną na szybko i wg mnie byle jak (co było widać z daleka) reformę systemu pvp, niedotrzymanie terminów w roadmapie, nerf eventu andajów. Ekipa do tego ma w planach pracować nad tym, żeby ludzie zamiast magni i bidrifów ubierali arcy. Boję się, że aby osiągnąć ten cel, mogą oni pójść najłatwiejszą ścieżką, czyli po prostu znerfić mody w bi i magni
Dokąd zmierzasz, Brokenie?
Bardzo dobrze, że wypowiada się osoba, która gra w tą grę od wielu lat i również uważnie śledzi nadchodzące zmiany. Zgadzam się ze wszystkim co napisałeś, ale dodam jeszcze coś od siebie.
Moim zdaniem źle zrobiono, że przy ustawianiu kary do dropa nie uwzględniono liczebności drużyny. Przecież to oczywiste, że ubicie jakiegoś bossa solo stanowi naprawdę spore wyzwanie (np dla 140 będą to losy, aq i valdek) i nie rozumiem dlaczego ekipa nie chce, żeby ludzie mogli podejmować w tej grze również solowe wyzwania. Przepraszam, ale ta gra w tej chwili zamiast stawać się przyjazna dla graczy solowych, staje się grą, która na swój sposób kara za solo grę.
Niestety nie jest to pierwszy raz, kiedy ekipa robi pod górkę starszym graczom. Wystarczy sb przypomnieć zalew niezbalansowanych syngów tuż po premierze 3d, zrobioną na szybko i wg mnie byle jak (co było widać z daleka) reformę systemu pvp, niedotrzymanie terminów w roadmapie, nerf eventu andajów. Ekipa do tego ma w planach pracować nad tym, żeby ludzie zamiast magni i bidrifów ubierali arcy. Boję się, że aby osiągnąć ten cel, mogą oni pójść najłatwiejszą ścieżką, czyli po prostu znerfić mody w bi i magni

Dokąd zmierzasz, Brokenie?
-
- One foot in Haligard
Nie rozumiem, gram od ponad 10 lat. Poświęciłem mnóstwo czasu, godzin i nerwów, aby robić pewne rzeczy szybciej. A teraz dostaję nerfa, który sprawia, że ktoś, kto poświęcił na grę tylko 2 miesiące, lepiej na tym wychodzi niz ja gracz na 140 poziomie. Dziękuję za takie podejście.
Jeśli idziemy tą logiką, to po co ten nowicjusz ma się wzmocnić? Po co ma zdobywać poziomy, żeby robić pewne rzeczy pięć razy szybciej? Czyżby po to, żeby codziennie ładować całe wyposażenie za 120 esencji? Czy po to, żeby mniej mu wypadło przedmiotów?
Jeśli idziemy tą logiką, to po co ten nowicjusz ma się wzmocnić? Po co ma zdobywać poziomy, żeby robić pewne rzeczy pięć razy szybciej? Czyżby po to, żeby codziennie ładować całe wyposażenie za 120 esencji? Czy po to, żeby mniej mu wypadło przedmiotów?
-
- Simon’s student
Zmniejszona szansa na drop nie jest problemem, problemem jest to że po reformie to już nie będzie zmniejszenie szansy a praktycznie wykluczenie szansy, zresztą skoro ktoś ma dostawać karę za level to czemu ktoś inny ma mieć bonus za level? Skoro ja mam być karany za czas poświęcony na grę i być zepchnięty do kategorii gorszych graczy, to czemu gracze z mniejszym levelem mają być faworyzowani?Onion wrote: ↑Sun Jun 25, 2023 1:30 pmMechanika zmniejszonego dropu jest w grze od ilu 10 lat? Dłużej? Czy takie to dla Was dziwne, że osoba, która może zrobić 5 Ivravuli w czasie pojedynczego przejścia przez osobę na dedykowanym poziomie ma utrudnienie w dropieniu rarów z tej instancji?AvadKevadra wrote: ↑Sun Jun 25, 2023 1:05 pm A co z osobami bijącymi bosa solo? Mają być w gorszej sytuacji bo poświęcili swój czas na wyexpienie swojej postaci?
-
- Kemenac visitor
@AvadKevadra
https://brokenranks.com/news/gear-overhaul-and-difficulty-levels--the-629-update-in-a-nutshell wrote:Zdecydowaliśmy się przyjrzeć mechanice obniżania szansy na drop w zależności od poziomu postaci. Doszliśmy do wniosku, że poziomy, na które przeznaczona jest instancja, są zbyt mało premiowanie w stosunku do wyższych, które taką instancję robią w zdecydowanie krótszym czasie.
-
- Simon’s student
Czyli dyskryminujemy graczy ze względu na level? Dlaczego ja jako gracz solo mam być traktowany gorzej? Bo mam 140l?Onion wrote: ↑Sun Jun 25, 2023 2:21 pm @AvadKevadra
https://brokenranks.com/news/gear-overhaul-and-difficulty-levels--the-629-update-in-a-nutshell wrote:Zdecydowaliśmy się przyjrzeć mechanice obniżania szansy na drop w zależności od poziomu postaci. Doszliśmy do wniosku, że poziomy, na które przeznaczona jest instancja, są zbyt mało premiowanie w stosunku do wyższych, które taką instancję robią w zdecydowanie krótszym czasie.
-
- Fighting with Treetures
- Has thanked: 23 times
- Been thanked: 39 times
Gra jasno Ci wskazuje na jakie insty masz chodzić. Jesteś dyskryminowany na instach gdzie ewidentnie powinieneś mieć jasny zakaz wstępu, ze względu na to, że masz wysoki level i powinieneś chodzić na instancje, które są przeznaczone na 140 lvlAvadKevadra wrote: ↑Sun Jun 25, 2023 2:26 pmCzyli dyskryminujemy graczy ze względu na level? Dlaczego ja jako gracz solo mam być traktowany gorzej? Bo mam 140l?Onion wrote: ↑Sun Jun 25, 2023 2:21 pm @AvadKevadra
- Elenar
- Tilsai killer
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 20 times
Zmniejszony drop dla wyższych poziomów ma jak najbardziej sens i tego bym nie zmieniał.
Jedyny problem to brak inst, które można by robić, jak już wyjdziesz z zakresu pełnego dropa tych co do tej pory robiłeś. Dotyczy to głównie solo. Np. po wejściu na 41 większość klas nie da rady solo robić duszków, wieży, a tym bardziej Geo i nie ma co robić.
Może to się zmieni po wejściu poziomów inst.
Jedyny problem to brak inst, które można by robić, jak już wyjdziesz z zakresu pełnego dropa tych co do tej pory robiłeś. Dotyczy to głównie solo. Np. po wejściu na 41 większość klas nie da rady solo robić duszków, wieży, a tym bardziej Geo i nie ma co robić.
Może to się zmieni po wejściu poziomów inst.