Adaptacyjny poziom umiejętności
- Elenar
- Tilsai killer
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 20 times
Adaptacyjny poziom umiejętności
Mam na myśli taki mechanizm, który automatycznie używa mniejszy poziom umiejętności wystarczający do zabicia przeciwnika. Np:
-Mamy Kule Ognia 2 poziom mistrza i strzelamy do szczura.
-zadajemy 10 razy więcej obrażeń niż potrzeba.
Mechanizm by automatycznie użył mniejszy poziom umiejętności, który po kalkulacjach byłby wystarczający do zabicia szczura i zużył tyle many ile wynosi koszt tej umiejętności na tym poziomie.
Czyli zamiast płacić maną za 2 poziom mistrza, płacimy tyle ile many wymaga niższa wersja umiejętności.
To by było przydatne np. w czyszczeniu instancji.
Także ten mechanizm mógłby działać jeśli podczas walki przeciwnikowi zostało niewiele życia, czyli by go dobić nie zużywalibyśmy pełnej "mocy" umiejętności, tylko tyle ile do tego wystarcza.
-Mamy Kule Ognia 2 poziom mistrza i strzelamy do szczura.
-zadajemy 10 razy więcej obrażeń niż potrzeba.
Mechanizm by automatycznie użył mniejszy poziom umiejętności, który po kalkulacjach byłby wystarczający do zabicia szczura i zużył tyle many ile wynosi koszt tej umiejętności na tym poziomie.
Czyli zamiast płacić maną za 2 poziom mistrza, płacimy tyle ile many wymaga niższa wersja umiejętności.
To by było przydatne np. w czyszczeniu instancji.
Także ten mechanizm mógłby działać jeśli podczas walki przeciwnikowi zostało niewiele życia, czyli by go dobić nie zużywalibyśmy pełnej "mocy" umiejętności, tylko tyle ile do tego wystarcza.
-
- Wandering in the Tunnels
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 14 times
Re: Adaptacyjny poziom umiejętności
Ale użycie umiejętności mniejszego poziomu powoduje też obniżenie celności, więc możliwe, że wtedy w ogóle nie trafisz dzięki Twojej super mechanice 

-
- Fighting with Treetures
- Has thanked: 23 times
- Been thanked: 39 times
Gra polega na taktycznym myśleniu. Swoim pomysłem niszczysz to jak i mechaniki gry (np drif/umiejętności ze zmniejszeniem zużycia zasobu). Także musisz podjąć jakąś decyzję czy to w walce czy do buildu swojej postaci na obecny moment bo takie coś nie ma szansy wejścia.
- Elenar
- Tilsai killer
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 20 times
Niszcze ? To chyba jakaś głupota, że jak znasz 10 poziomów umiejętności to musisz walić najmocniejszą, nie ? Jak się nie da strzelać mniejszymi to ja daje alternatywe.Way wrote: ↑Sun Aug 20, 2023 8:06 am Gra polega na taktycznym myśleniu. Swoim pomysłem niszczysz to jak i mechaniki gry (np drif/umiejętności ze zmniejszeniem zużycia zasobu). Także musisz podjąć jakąś decyzję czy to w walce czy do buildu swojej postaci na obecny moment bo takie coś nie ma szansy wejścia.
Logika jest taka, że jak znasz większy poziom umiejętności to używasz celności maksymalnej, a zadajesz mniej obrażeń bo dajesz w zaklęcie mniej "mocy" i zużywasz mniej many. Geniuszu.
(mod prosze do sugestii bo pomyliłem forum) Przeniosłem - Onion
-
- Fighting with Treetures
- Has thanked: 23 times
- Been thanked: 39 times
Sam na to decydujesz sie a pozatym masz adekwatne przedmioty do zmniejszania zuzycia zasobu jak i umiejetnosci - zainwestuj w nie i tyleElenar wrote: ↑Sun Aug 20, 2023 4:52 pmNiszcze ? To chyba jakaś głupota, że jak znasz 10 poziomów umiejętności to musisz walić najmocniejszą, nie ? Jak się nie da strzelać mniejszymi to ja daje alternatywe.Way wrote: ↑Sun Aug 20, 2023 8:06 am Gra polega na taktycznym myśleniu. Swoim pomysłem niszczysz to jak i mechaniki gry (np drif/umiejętności ze zmniejszeniem zużycia zasobu). Także musisz podjąć jakąś decyzję czy to w walce czy do buildu swojej postaci na obecny moment bo takie coś nie ma szansy wejścia.
Logika jest taka, że jak znasz większy poziom umiejętności to używasz celności maksymalnej, a zadajesz mniej obrażeń bo dajesz w zaklęcie mniej "mocy" i zużywasz mniej many. Geniuszu.
(mod prosze do sugestii bo pomyliłem forum) Przeniosłem - Onion