Moderatorzy w grze nie nadają się do tej roboty

Miejsce dyskusji na wszelkie tematy związane z grą.
gromak
Simon’s student
Has thanked: 2 times
Been thanked: 12 times

Re: Moderatorzy w grze nie nadają się do tej roboty

Post by gromak »

Ciężko czasami nie odnieść wrażenia, że moderacja jest stronnicza - może nie tyle, co kieruje się tym kogo ukarać, ale jakie są jej prywatne przekonania na temat pewnych słów.

Opowiem Wam ciekawą historię - otóż napisałem na czacie globalnym, po jakimś tam czasie rozmowy:

Że ja to jednak jestem szczęśliwym człowiekiem.

Koleś odpisał mi:

"A co, brat ci siedzi pod biurkiem?"

W takim wypadku oczekiwałbym knebla dla tego jegomościa. No cóż, pomimo obecności moderatora tak się nie stało, zatem udałem się na support. Odpisano mi, że nie znajduje się w tej odpowiedzi nic niewłaściwego. Kiedy zapytałem, czy też mogę graczom odpisywać, że członek rodziny siedzi im pod biurkiem, to mi odpisano, że zależy od kontekstu. Zapytałem więc, czy mogę odpisać tak, jak ktoś powie, że jest zadowolony. Odpisano - to zależy od kontekstu. No to zapytałem, czy mogę tak z czapy napisać, że mu brat siedzi pod biurkiem?

TO ZALEŻY OD KONTEKSTU :lol:

Ja serio nie mam na zamiarze nikogo tu "obrażać" "urażać" "sugerować i zarzucać" i "podawać fałszywe informacje" - bo to jest tylko i wyłącznie moja, prywatna opinia.

Ale to co się dzieje na czacie to jest jak dla mnie rzeź niewiniątek. Ok, ja rozumiem ktoś łamie wielce regulamin, używając wulga niekierowanego do nikogo personalnie w takim wypadku j/w? Dlaczego do bólu nie dajecie warnów? Przecież sami używacie wulgaryzmów w questach - dając graczom złudne wrażenie, że sami mogą ich użyć na czacie "w dobrej wierze"? Skoro oczekujecie, żeby gracze nie czynili podobnie, dlaczego nie przemianowaliście na "A niech to dunder świśnie", "Cóż za zakała rodziny", "Mamma mia" czy "Motyla noga"? Moim zdaniem wtedy gra dopiero nabrała swojskiego, zamiast wulgarnego klimatu. Przykład trzeba dawać jako pierwszy, czyż nie?

Nie twierdzę, że nie ma dobrych moderatorów czy członków ekipy, ale dlaczego zamiast na jakość idziecie wiecznie na ilość, gdzie zawsze znajdzie się jakaś zakała? Przecież automat może rozdawać warny i kneble za flood czy na jakie tam inne, proste liczenie "capsloka" gdzie do tego obecnie zużywacie zasoby ludzkie. Niech się moderator zajmie poważnymi sprawami, dajcie temu czatowi w końcu żyć.

BO BEZ CZATU NIE MA TEJ GRY

a z kneblem nie da się grać.
Elenar
Tilsai killer
Has thanked: 6 times
Been thanked: 20 times

Hipokryzja moderatorów

Post by Elenar »

Proszę, o to tekst questa z gry:

Image

Rozumiem, że jeśli zacytowałbym to na czacie w grze to bym dostał knebla na 7 dni (co mnie już coś podobnego spotkało),
a na forum dostałbym warning i post zostałby skasowany ?

Połączyłem z podobnym tematem, nie twórz dwóch podobnych, ten też jest Twojego autorstwa - Onion
Rezzor
Wandering in the Tunnels
Been thanked: 13 times

Re: Hipokryzja moderatorów

Post by Rezzor »

Taka jest już robota modelatorów.. Im więcej dasz knebli i banów tym lepszym jesteś moderatorem, tak samo policjant im więcej da mandatów tym lepszym jest policjantem. Nie warto się użerać z ludzmi, ja jestem w trakcie rocznego knebla i po 3 miesięcznym banie.. i na luzie bede już pisał tylko na chacie wyprawowym, gildyjnym i być może frakcyjnym. Trzeba sie pogodzić z tym że tak jest, bo jak sie nie spodobasz to cie zniszczą. Mnie prawie zniszczyli, ledwo odbanowali, mimo tego że gram juz ponad 10 lat, wielu ludziom poleciłem tą gre i kupowałem dużo platyny. Z chatem nie ma żartów, jak ktoš chce pisać bezpiecznie to tylko w sposób dyplomatyczy, bez poruszania tematów taboo, drażliwych lub zbyt luźnych, bez flirtów,
bez potencjalnych podtekstów, bez odbijania piłeczkek czy bez wbijania "szpileczek" wszystko może być wykorzystane przeciwko tobie, szczególnie gdy narzekasz na modelatorów
Elenar
Tilsai killer

Post by Elenar »

Rezzor wrote: Sat Jan 07, 2023 11:43 am Taka jest już robota modelatorów.. Im więcej dasz knebli i banów tym lepszym jesteś moderatorem, tak samo policjant im więcej da mandatów tym lepszym jest policjantem. Nie warto się użerać z ludzmi, ja jestem w trakcie rocznego knebla i po 3 miesięcznym banie.. i na luzie bede już pisał tylko na chacie wyprawowym, gildyjnym i być może frakcyjnym. Trzeba sie pogodzić z tym że tak jest, bo jak sie nie spodobasz to cie zniszczą. Mnie prawie zniszczyli, ledwo odbanowali, mimo tego że gram juz ponad 10 lat, wielu ludziom poleciłem tą gre i kupowałem dużo platyny. Z chatem nie ma żartów, jak ktoš chce pisać bezpiecznie to tylko w sposób dyplomatyczy, bez poruszania tematów taboo, drażliwych lub zbyt luźnych, bez flirtów,
bez potencjalnych podtekstów, bez odbijania piłeczkek czy bez wbijania "szpileczek" wszystko może być wykorzystane przeciwko tobie, szczególnie gdy narzekasz na modelatorów
Spokojnie
Jest jakiś kontakt z właścicielem/autorem gry ? Jestem ciekawy czy jest świadomy co się tu wyprawia. To chyba ten Krzysztof Danilewicz, zgadza się ?
Onion
Kemenac visitor
Has thanked: 14 times
Been thanked: 53 times

Post by Onion »

To wszystko jest w regulaminie
Regulamin Gry wrote:§6 4. Używanie słów wulgarnych lub obraźliwych przez NPC-ów w Grze lub do opisania wybranych elementów Gry służy jedynie podkreśleniu ich charakteru oraz ewentualnie wygłaszanych przez NPC-ów treści i nie może być traktowane jako naruszenie zapisów niniejszego Regulaminu
Elenar
Tilsai killer

Post by Elenar »

Onion wrote: Sat Jan 07, 2023 2:00 pm To wszystko jest w regulaminie
Regulamin Gry wrote:§6 4. Używanie słów wulgarnych lub obraźliwych przez NPC-ów w Grze lub do opisania wybranych elementów Gry służy jedynie podkreśleniu ich charakteru oraz ewentualnie wygłaszanych przez NPC-ów treści i nie może być traktowane jako naruszenie zapisów niniejszego Regulaminu
To niby NPC może kląć i wszyscy to wiemy, a gracze, którzy wczują sie w klimat gry i użyją zagwiazdkowanego słowa dostają za to bana ? Czyli czytamy bluchy w grze i jest dobrze, a na czacie to źle ?

Ja nie wiem jak można pozwolić by moderacja niszczyła grę i by Broken Ranks traciło graczy przez moderatorów. Wydaje mi się, że ktoś kto jest właścicielem/współwłaścicielem powinien temat zbadać, bo on na tym traci, a resztę to zwyczajnie nie obchodzi bo zasłaniają się regułami.
Rezzor
Wandering in the Tunnels
Been thanked: 13 times

Post by Rezzor »

Elenar wrote: Sat Jan 07, 2023 12:23 pm
Rezzor wrote: Sat Jan 07, 2023 11:43 am Spokojnie
Jest jakiś kontakt z właścicielem/autorem gry ? Jestem ciekawy czy jest świadomy co się tu wyprawia. To chyba ten Krzysztof Danilewicz, zgadza się ?

Daj spokój, nie ma co robić dram, akceptujmy się wzajemnie, kochajmy. Trzeba się dostosować i pisać tylko na tematy gry albo bardzo uważać. Mamy chaty gildyjne, discordy itp. nie jest żle. Nie ma już co już ciągnąć tego tematu, nie traćmy na to energi, skupmy sie na grze, updatach itp.
Elenar
Tilsai killer

Post by Elenar »

Tu nie chodzi tylko o komfort graczy.
Moderatorzy dosłownie niwelują pracę całej ekipy. Programiści się męczą i nieustannie poprawiają błędy, graficy pracuja nad nowymi dodatkami, pisarze nad nowymi historiami i questami. Marketing pracuje nad popularyzowaniem gry. Wszyscy działają by gra była atrakcyjna. Atrakcyjna -co oznacza przyciągała więcej graczy.
A moderatorzy działają dokładnie przeciw temu. Przez niedopracowane zasady powodują odwrotną reakcję ludzi do tego nad czym pracuje cały zespół. Przez ich działania gra jest mniej atrakcyjna, zniechęcają ludzi (lub poprostu uniemożliwiają im grę) i zamiast ich zyskać gra ich traci.

Korzystaj z edycji, połączyłem posty - Onion

Ja widzę tylko jedno rozwiązanie problemu, należy dać taką wzmiankę w regulaminie:

"Używanie zagwiazdkowanych przekleństw na czacie jest dozwolone jeśli nie obrażają innych graczy lub nie są używane w negatywny sposób (np. wszczynanie kłótni)"

Oczekiwanie rozdwojenia jaźni od graczy by czytali co innego w grze i pisali co innego na czacie to jest nonsens. Gra jest napisana w specyficzny sposób i ma swój język, uyżywanie tego języka nie powinno być karane. W szczególności biorąc pod uwagę naturę człowieka, która powoduje, że wczuwamy się w klimat książki, gry itp. i przez co wyrażamy się podobnie.

Zapewne zmianę zasad może tylko dokonać właściciel gry, bo to on je ustala. Nie wiem czy komuś będzie się chciało ten temat na świetlić komu trzeba, narazie piszę tutaj, może ktoś coś zrobi.

P.S. Dodam, że za aktualnym działaniem moderatorów nie ma żadnej logiki. Bo jeśli cenzurowane przkleństwa na czacie są zabronione po to by chronić graczy, to należałoby je także usunąć z gry.
walkowal
Still in prologue

Post by walkowal »

Mnie razi sposób przekazywania poleceń graczom przez moderatorów. Zastosowanie upomnienia pisemnego, że nie powinno się np. handlować na globie przy pierwszym przewinieniu zamiast kary jest ok, natomiast forma w jakiej się to odbywa nie jest ok. Mam wrażenie że to rozkazywanie jak do zwierza - wyjdź na handlowy.
Nie rozumiem dlaczego nikt nie poświeci chwili żeby zadbać o reprezentacyjny wizerunek moderatora jako przedstawiciela administracji i nie stworzy ujednoliconych formułek, które mogliby stosować bez doszukiwania się że ktoś wkleił specjalnie albo się tylko pomylił, przecież jak się nie będzie stosował to przecież są wyższe kary. Szczególnie, że zdarza im się nie doczytać i widzą sell tam gdzie go nie ma.
zgodnie z regulaminem handel powinien odbywać się na czacie handlowym, prosimy o nie prowadzenie handlu na pozostałych czatach

Tak samo z szukaniem gildii, a to nie jest takie oczywiste i 50 lvl może nie wiedzieć że musi szukać na handlowym, bo na globie dostanie kary.

Poza tym ani na globie ani na priv do graczy nie powinno występować jakieś polowanie na czarownice ze strony moderatorów typu teraz może nie dostaniesz knebla ale jeszcze się nawiniesz, moderatorzy nie powinni uważać że mają władze.
seba83
Wandering in the Tunnels
Has thanked: 3 times
Been thanked: 11 times

Post by seba83 »

Osobiście nie piszę na czacie, aby czasem nie urazić któregoś z moderatorów. Zauważyłem natomiast, że kurczak i globalny świecą pustakami. Gdy nowy gracz napisze z zapytaniem np. "gdzie się łączy synergetyki" to nie moderator mu odpisuje, a zwykli gracze. Wcześniej jak dobrze wszyscy wiedzą, za szukanie gildii na kurczaku czy globalnym leciały kneble. Tego typu podejście i karanie graczy za byle co, w grze MMO to przepis na wyludnienie serwerów.
Elenar
Tilsai killer

Post by Elenar »

walkowal wrote: Wed Jan 11, 2023 12:43 pm Poza tym ani na globie ani na priv do graczy nie powinno występować jakieś polowanie na czarownice ze strony moderatorów typu teraz może nie dostaniesz knebla ale jeszcze się nawiniesz, moderatorzy nie powinni uważać że mają władze.
Polskie realia i polska mentalność. Całe życie gram w gry i nie spotkałem się by w zachodnich MMO tak traktowano własnych graczy. Tam jest "nasz klient-nasz pan". A tu każdy każdemu wilkiem i zadziobie jeden drugiego.
Post Reply

Return to “Karczma Pod Krzywym Renderem”