Nowi gracze nie zaczynają gry od czytania forum Rzuff. Instytucja forum tak czy inaczej jest wypierana przez (wcale nie lepsze) inne media typu FB - jednak w grze takiej jak Taern czy BR stanowiła istotną bazę wiedzy, która powinna być rozwijana. Wy forum olaliście, twierdząc, że tylko discord i FB ma przyszłość.rzuffi wrote: ↑Wed Mar 23, 2022 8:41 pm
Co myśli sobie nowy gracz, który wchodzi na forum i czyta komentarze? Że jest źle, tragicznie i nie ma sensu nawet zaczynać. A czy naprawdę tak jest? Czy to co powyżej wypisujecie jest opinią zagranicznych graczy czy może raczej graczy, którzy spędzili w Taernie 10 lat i nowy produkt nie spełnił ich oczekiwań?
Do samozadowolenia nam daleko, naprawdę. Jednocześnie uważam, że osądy, które tutaj padają są mocno niesprawiedliwe.
BR jest przynajmniej w teorii darmową grą. Osobiście nigdy nie kupowałem gry w dniu jej premiery (poza nielicznymi wyjątkami jak SC) - ale skoro za BR nie trzeba płacić, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby spróbować w nią zagrać - i tu gra wypada nawet całkiem w porządku, potrafi wciągnąć na te pierwsze 30-40 poziomów, bo jednak pojawiają się nowości a poziomy wbija się dość szybko. Rzecz w tym, że mnie na dłużej zatrzymała społeczność, bo niestety im wyżej z poziomami, tym bardziej liniowa i monotonna staje się rozgrywka - brak tu różnorodności i są tylko "jedyne, słuszne wybory" w kwestii rozwoju postaci, mobów które trzeba bić oraz rarów które dają najwięcej statów. Gra nie daje możliwości przetestowania danej broni, bo po pierwsze raz ją zakładając bezpowrotnie traci się możliwość jej odsprzedaży, po drugie, nawet sprzedając ją kowalowi, nie dostaniemy połowy tego, co wydaliśmy na jej naprawę. No i w tym momencie zaczynam się zastanawiać - czy warto wydawać kasę na coś, co może mi się w ogóle nie przydać? Czy może kupić sobie pełnowymiarową grę, gdzie nie będę musiał obawiać się, że stracę do niej dostęp, bo moderator miał takie widzimisię? Próbować własne buildy, tylko dlatego, żeby na pierwszym lepszym bossie okazało się, że muszę kupić flaszkę, bo ten build się kompletnie nie sprawdza? Czy po prostu milczeć niczym grób, w grze która jest MMO?
Mi osobiście zawsze marzyło się zagrać w Taern II - z jakimiś innymi postaciami, nowymi mapami i mechanikami. Skoro zawsze powtarzaliście, że pomysłów na nowe bossy/moby Wam nie potrzeba, bo macie ich całą stertę, to nie rozumiem dlaczego nie stworzyliście nowego projektu, tylko przemalowaliście stary. Taern mógł sobie żyć swoim życiem (i pewnie przynosić dalej zyski) a jego druga część mogłaby zachęcać do rozpoczęcia gry na starych serwerach. Skutecznie wybijaliście społeczność pokazami buty i chamstwa, gdzie jak się okazuje, to głównie starzy gracze stanowią trzon tej gry. Jednocześnie będąc "starym" graczem pamiętam, że nic w tej grze nie jest moje i mogę to stracić jak za dotknięciem magicznej różdżki - jak choćby setki PLNów wydanych na skiny i morfy, bez nawet wspomnienia o jakiejkolwiek rekompensacie.
Kto wie? Być może spróbowałbym swoich sił na nowych serwerach, ale mając w pamięci to, co działo się w Taernie, skutecznie mnie do tego zniechęca, bo w ekipie nie pojawił się nikt nowy, nikt kto tchnąłby w tą grę nowego ducha. Myślę, że nowi gracze (nie tylko ci zagraniczni) też dość szybko dojdą do podobnego przekonania. Czym skorupka na młodość nasiąknie, tym na starość trąci.