kilka pytań od noooba

Miejsce dyskusji na wszelkie tematy związane z grą.
Post Reply
Vandermentor
Still in prologue
NICK: Vandermen

kilka pytań od noooba

Post by Vandermentor »

Cześć. Gram chwilę w tą grę z bratem jako mag ognia + łucznik ale kilka kwestii jest dla mnie bardzo niejasnych i otrzymuję sprzeczne odpowiedzi zarówno od graczy jak i na kanałach z poradnikami. Mam kilka pytań:

1. Czy jako mag ognia na zadawane przeze mnie obrażenia wpływa modyfikator obrażeń dystansowych czy modyfikator obrażeń magicznych? Na logikę i jedno i drugie powinno zwiększać mój dps ale ktoś powiedział mi że jedynie dystansowe, kiedy inna osoba twierdzi, że zarówno dystansowe jak i magiczne. Ale jeśli chodzi o zadawanie dmg z kuli ognia to liczy się to jako obrażenia dystansowe czy magiczne? a może i jedno i drugie?

Podobna sytuacja z łucznikiem. Czy na jego obrażenia wpływa modyfikator obrażeń dystansowych czy również mod obr fizycznych? I znów na logikę strzała jest fizycznym pociskiem więc wydaje mi się że jedno i drugie ale otrzymuję sprzeczne informacje. Czy w takim wypadku Moczary z modem trafień fizycznych zwiększą dmg łucznikowi ze strzał czy tyczy się to wyłącznie melee? w sensie szanse na trafienie?

Chciałbym żeby ktoś mi to wytłumaczył klarownie jeśli jest taka możliwość.

2. Czy warto inwestować w sety? Mam 2 itemy z seta Okowy Snu i mógłbym dokupić trzeci. Set ten można założyć od 22 lvl a mam 36 lvl i nie wiem jak się to ma w stosunku do synergetyków - słyszałem natomiast, że synergetyki wypierają na chwilę obecną pozostałe itemy.
Czy jeśli jednak opłaca się inwestować w sety to kłopotać się z tymi Okowami czy np. od razu zainwestować w te sety od 40 lvl? Czy w ogóle to olać i nosić same synergetyki?

3. Nie wiem co mam robić z bronią. Obecnie noszę na magu laskę ze sklepu za 100k, która daje mi +14 mocy. Czy na 36 lvl powinienem szykować się na zakup jakiejś konkretnej laski? Jak ona się nazywa i jaka może być przybliżona cena? Podobnie w przypadku łucznika - brat ma obecnie chyba 33 lvl czy powinien kupić sobie Piroklast czy jakiś łuk od 40 lvl? Jaka może być przybliżona cena tych łuków?

4. Wracając do psycho rarów - wydropiłem Fraxy z żaby. Posiadają modyfikator trafień magicznych? I znów nie wiem czy to się nadaje dla maga bo nie wiem czy kula ognia to jest atak magiczny czy dystansowy czy jedno i drugie. Czy być może trafienia magiczne to tylko np. klątwy voodo? Podobnie z moczarami - próbuję je wydropić dla brata łucznika ale jeśli mod. trafień fizycznych to nie są strzały łucznika tylko np. cios melee barbarzyńcy to chyba nie ma to żadnego sensu? Bardzo proszę o wyjaśnienie.

5. Jeśli ktoś grał magiem ognia oraz łucznikiem bardzo proszę o podpowiedź w jakie itemy powinniśmy inwestować na powiedzmy 35-40 lvl bo chciałem przygotować dla nas jakiś plan dozbrajania. Czy np. tylko bronie i lecieć na synergetykach? Czy być może jednak jakieś sety? Czy być może jakieś psycho rary? Jestem w stanie wyłożyć trochę platyny aczkolwiek wiadomo epiki odpadają ;D zresztą one są chyba od 60 lvl...

BĘDĘ NIEZMIERNIE WDZIĘCZNY ZA POMOC!!!!
Jam
One foot in Haligard
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Re: kilka pytań od noooba

Post by Jam »

1. Na obrażenia maga ognia wpływa modyfikator obrażeń magicznych, a powodem jest to, że w grze nie istnieje modyfikator obrażeń dystansowych :D Po prostu nie ma go, jest tylko mod obrażeń fizyczny i magiczny, na jaką postać co działa najlepiej rozdzielić poprzez profesje magiczne (dr, vd, mo) i fizyczne (łuk, bb, ryc, sh).

2. Jak już masz 36 lvl to nie opłaca się inwestować w set okowy, ogólnie przez wprowadzenie synergetyków, sety i większość rarów jest nie opłacalna. Jeśli ubierałbyś synergetyki z dobrymi modami dla mo czyli podwójny atak/krytyk (najlepszy)/mod obrażeń mag to one będą lepsze niż sety na 20 czy 40 poziom to na pewno ale ogólnie jest to indywidualny wybór.

3. Na 32lvl (chyba) masz Geo Core z Geomorpha czyli laske dla magicznych ale jak chcesz to możesz do 45lvl grać ze sklepówką aby ubrać wtedy Smoczy Gnat z Garthmoga który już na mo jest wręcz obowiązkowy. Na łucznika można założyć ten Piroklast ale równie dobrze poczekać i ubrać Łuk Pinarii z setu orkowego na 40lvl.

4. Modyfikatory trafień to też prosta sprawa bo tutaj masz 3 modyfikatory, fiz, dyst i magiczny, każdy z nich działa na tą strefe z której wyprowadzasz atak i nie są one "podpięte" do profesji, kulka to atak dyst, strzały od łuka też dystansowy, za to np. piach w oczy lub podpałka to atak fizyczny.

5. Tak jak pisałem wyżej, najlepiej synergetyki z modami pod profesje, ale jest to indywidualna decyzja, jak kto woli.
Wyniki Turniejowe:
Miejsc 1: 46
Miejsc 2: 34
Miejsc 3: 40
Kal
Wandering in the Tunnels
SERVER: Kadarin
NICK: Kaladin
Has thanked: 3 times
Been thanked: 12 times

Post by Kal »

Czołem,

1. Czy na pewno jest taki modyfikator jak "obrażeń dystansowych", czy może "trafień dystansowych"? Obrażenia zwiększają dmg, trafienia celność, prosta zależność.

2. Nie, obecnie niewarto. Sety są dobre na postaci turniejowe, twoja główna postać zwyczajnie zbyt szybko z nich wyrośnie, dodatkowo synergetyki je outclassują.

3. Na mośku najlepiej imo latać ze sklepówką do 45, następnie zamienić na Smoczy Gnat. Polecam do tego build full moc, jako że syne nie mają żadnych wymagań.

4. Trafienia magiczne to uroki, trafienia dystansowe to ataki jak kula, meteor, iskra, strzały łucznika, trafienia fizyczne to ataki w zwarciu. Nie, Fraxy się na MO nie nadają, Moczary na łucznika również.

5. Na mośka polecam same synergetyki, rarów nie ma dosłownie żadnych na ten przedział poza Smoczym Gnatem na 45. Na łuczniku można się pobawić w rary, jako że jest on mniej zależny od modyfikatorów/psychowłaściwości.
Vandermentor
Still in prologue

Post by Vandermentor »

bardzo dziękuję za odpowiedzi teraz już wszystko jest jasne! <333333333333

mam jeszcze jedno pytanie - czy głównym atakiem łucznika powinna być ognista strzała czy strzał precyzyjny? to tak a'propo ewentualnego resetu umiejętności
Last edited by Vandermentor on Mon Mar 21, 2022 9:30 pm, edited 1 time in total.
Onion
Kemenac visitor
Has thanked: 14 times
Been thanked: 53 times

Post by Onion »

Na większości mobów precyzyjny strzał w połączeniu ze zmysłami dają lepszy dmg. A propo zmysłów, warto je wrzucać również na mosia, więc Wasz duet świetnie się dopełnia. Gorzej ma się sprawa ze wspólną strefą ataku. Niemniej jest to dobry duet.
Vandermentor
Still in prologue

Post by Vandermentor »

Onion wrote: Mon Mar 21, 2022 9:40 pm Na większości mobów precyzyjny strzał w połączeniu ze zmysłami dają lepszy dmg. A propo zmysłów, warto je wrzucać również na mosia, więc Wasz duet świetnie się dopełnia. Gorzej ma się sprawa ze wspólną strefą ataku. Niemniej jest to dobry duet.
ok rozumiem. tzn ja już na 35 lvl używam peta białego ogara i myślę, że brat weźmie kruka to chyba powinno trochę polepszyć sytuację z tymi strefami czkolwiek nie wiem bo ja się słabo z nam.

Dzięki wielkie za pomoc!
Post Reply

Return to “Karczma Pod Krzywym Renderem”