Drop synergetyków i rarów

Miejsce dyskusji na wszelkie tematy związane z grą.
Ciekawy
Still in prologue
Has thanked: 12 times

Re: Drop synergetyków i rarów

Post by Ciekawy »

Potwierdzam ,zrobiłem z kolegą ponad 100 niedźwiedzi we 2 i każdy synergetyk leciał na drugi slot. Nawet mimo zamiany miejscami. Polecam przyjrzeć się sprawie bliżej bo jest to dla mnie co najmniej dziwne i już coraz więcej graczy nie chce prowadzić gdyż obawia się że nic im nie poleci.
Grillowanko
One foot in Haligard
Been thanked: 2 times

Post by Grillowanko »

Czy w tym temacie w ogóle cokolwiek się dzieje? Czy jakiś dev mógłby potwierdzić, że "sprawa jest badana" albo "nie ma tematu, wszystko jest ok"... Ta cisza nie świadczy dobrze o firmie.

To jest trochę skandal, że zamiast cieszyć się grą ze znajomymi, co chwila musimy zmieniać sloty w drużynie, żeby mieć w miarę równe szanse na drop. Wczoraj z kolegą biegaliśmy po duszkach, synergi ciągle leciały na drugi slot. Zrobiliśmy cztery runy, w sumie 12 bosów, i ciągle 2. slot.

Nieco inaczej wygląda sytuacja, przy dwóch lub więcej synergach z bossa. Wtedy układają się one w kolejności od najniższego levela do najwyższego, co również jest kompromitacją, bo im dalszy slot ma osoba, tym lepszy synergetyk dostaje, kosztem osób z wcześniejszych slotów. Gracie we 2... wypada synergetyk 20 i 30 lvl... Osoba z pierwszego slotu dostanie 20, ta z drugiego slotu 30. To nie powinno tak wyglądać.

Odkąd gram w tę grę chyba tylko raz przyuważyłem drop, który nie zgadzał się z tym, co napisałem i co pisały osoby wcześniej, co oznacza, że matematycznie jest możliwy inny podział dropu, co nie zmienia faktu, że norma jest poważnie zaburzona.

Ponawiam apel... czy ktoś autorytatywny może się w końcu odnieść do tych wątpliwości? Czy imprementacja prawdziwie losowego podziału dropu jest naprawdę jakimś problemem?
MaxMar
One foot in Haligard
Has thanked: 5 times
Been thanked: 4 times

Post by MaxMar »

Pytanie brzmi co można zrobić w tej kwestii? Skoro Taern tak funkcjonował 11 lat. Tak naprawdę jedynym rozwiązaniem byłby indywidualny drop (a raczej szansa na niego) dla każdego gracza osobno. Coś co widzimy w innych produkcjach MMORPG. Do tego np. informacja na czacie grupowym, że gracz X zdobył dany przedmiot, i tyle. Podsycałoby to chęć zostania w grze i pójście na kolejnego bossa (zatrzymanie graczy w BR) i przy okazji każdy gracz czułby, że ma równe szanse na drop.
Galon
Taernian with basic skills

Post by Galon »

Nie wiem czy zauważyliście, ale coraz więcej ludzi jest tego świadoma i w takich randomowych party prawie każdy kombinuje jak to zrobić żeby nie prowadzić ekipy na bossa. Powoli staje się to żenujące i irytujące.

Od siebie dodam, że również zauważyłem brak dropu synergetykow na 1 slot.
rzuffi
Tilsai killer
Has thanked: 38 times
Been thanked: 36 times

Post by rzuffi »

Grillowanko wrote: Tue Mar 08, 2022 3:14 pm Czy w tym temacie w ogóle cokolwiek się dzieje? Czy jakiś dev mógłby potwierdzić, że "sprawa jest badana" albo "nie ma tematu, wszystko jest ok" (..)
Ponawiam apel... czy ktoś autorytatywny może się w końcu odnieść do tych wątpliwości? (..)
W imieniu Ekipy potwierdzam, że przyglądamy się problemowi dropu synergetyków na wybrane sloty. Jeśli problem występuje, a wiele zgłoszeń na to wskazuje, to problem zostanie naprawiony - to jest oczywiste.
MaxMar wrote: Tue Mar 08, 2022 7:23 pm Pytanie brzmi co można zrobić w tej kwestii? Skoro Taern tak funkcjonował 11 lat.
Zweryfikować, jeśli jest błąd naprawić - nie mogło to działać 11 lat, skoro zdecydowanie nie dotyczy to przedmiotów setowych, legendarnych i epickich.
vixenigris
Fighting with Treetures
Has thanked: 32 times
Been thanked: 21 times

Post by vixenigris »

Przejrzyjcie się jeszcze prosze dlaczego dropię itemy z 3 bonusami w większości przypadków (sprzedaje ich kilkanaście mam już nowe i nic ponadto)
-Passive damage reduction
-ranged defense
-immobilization resistance
te 3 bonusy stanowią około 30%-40% dropionych przeze mnie synergetyków. Dziś cały komplet dropnąłem poza passive zamiast tego 1 double hit chance sie pojawił. Wczoraj też taki komplet.... ogólnie spadają mi codziennie po kilka z tych bonusów. Nie rozumiem dlaczego. Sporządzę dokładniejsze statystyki jeśli potrzeba.
dasi
Wandering in the Tunnels
Has thanked: 8 times
Been thanked: 14 times

Post by dasi »

rzuffi wrote: Tue Mar 08, 2022 9:46 pmZweryfikować, jeśli jest błąd naprawić - nie mogło to działać 11 lat, skoro zdecydowanie nie dotyczy to przedmiotów setowych, legendarnych i epickich.
Nie dotyczy rarów i epików, ale dotyczy i od zawsze dotyczyło np. dielektryków, flaszek z valdka przy 4 osobach czy dropu z grupek eventowych. Więc ta zepsuta mechanika istniała w Taernie od wielu lat, nie jest to jakaś nowość, która pojawiła się przy wprowadzeniu BR.
Grillowanko
One foot in Haligard
Been thanked: 2 times

Post by Grillowanko »

rzuffi wrote: Tue Mar 08, 2022 9:46 pm
Grillowanko wrote: Tue Mar 08, 2022 3:14 pm Czy w tym temacie w ogóle cokolwiek się dzieje? Czy jakiś dev mógłby potwierdzić, że "sprawa jest badana" albo "nie ma tematu, wszystko jest ok" (..)
Ponawiam apel... czy ktoś autorytatywny może się w końcu odnieść do tych wątpliwości? (..)
W imieniu Ekipy potwierdzam, że przyglądamy się problemowi dropu synergetyków na wybrane sloty. Jeśli problem występuje, a wiele zgłoszeń na to wskazuje, to problem zostanie naprawiony - to jest oczywiste.
Dzięki za odpowiedź. I bardzo proszę - zwróćcie również uwagę na kolejność wypadania synergetyków. Zarówno gdy bijemy bossa sami, jak i w grupie, wygląda na to że przy multidropie wypadają one w kolejności od najsłabszego do najmocniejszego (levelowo). To nie jest problem jeśli bije jedna osoba, ale już przy dwóch osobach znów pierwszy slot jest poszkodowany, bo dostaje słabszy item.

Kolejna zależność... zwykłe itemy (białe)... wygląda na to, że przy dropie takich itemów oraz synergów te białe zawsze są przed synergami.
Mam też wrażenie (wrażenie, bo nie obserwowałem - dopiero teraz mi to przyszło do głowy), że rare również jest zawsze przed synergetykiem w scenariuszu multidropu.

Te zależności, jeśli się potwierdzą, przekładają się potem na rozdzielenie dropu na sloty. Biały item spada na 1 slot a synergetyk na kolejny.

Byłoby super, żeby ewentualne wszelkie zależności zniknęły, a przydzielanie dropu do slotów było totalnie losowe.
Trane
One foot in Haligard
SERVER: Izin
NICK: Trane
Been thanked: 4 times

Post by Trane »

Geomorph ma chyba największy % na wydropienie synergoli praktycznie co 2 run leci synergol i to tylko na 2 slot w party 2 osobowym co ciekawe tyczy się to też rarów

I jeżeli już chcecie coś testować to zaczął bym właśnie od instancji Geomorpha
rzuffi
Tilsai killer
Has thanked: 38 times
Been thanked: 36 times

Post by rzuffi »

Grillowanko wrote: Tue Mar 08, 2022 10:55 pm Byłoby super, żeby ewentualne wszelkie zależności zniknęły, a przydzielanie dropu do slotów było totalnie losowe.
Zapewniam, że co do tego nikt nie ma wątpliwości i będziemy do tego dążyć ;)
Post Reply

Return to “Karczma Pod Krzywym Renderem”