Naprawa synergetyków

Miejsce dyskusji na wszelkie tematy związane z grą.
Locked
desacred
One foot in Haligard
SERVER: s3
NICK: Desacred
Has thanked: 4 times
Been thanked: 10 times

Naprawa synergetyków

Post by desacred »

Ponieważ aktualny stan gry można określić ---, dzięki wprowadzeniu do niej synergetyków, zastanawiające jest czemu nikt ale to absolutnie nikt z osób odpowiedzialnych za to nie odzywa się ani słowem? Nie wyjaśnia szarym graczom geniuszu w tym szaleństwie? Czy wynika to z braku geniuszu, braku jaj, czy argumentów - nie ma to znaczenia. Znaczenie ma to, że w obecnym stanie gry większość rarów to esencje. Tak miał wyglądać item balans w grze po wejściu BR? Pierścionki resowe ze sklepów na które się polowało miesiącami, czasem latami są teraz... w sumie po co one w ogóle są w sklepie? Eriba > wszystko inne. Serce seleny. Kiedyś Święty Graal kompletowania resów. Dziś śnięty. Albo śmieszny. Yurek, vorg to eski - na swój przedział lvl synergetyk ma 2x tyle stat. Vorek, dmorek to samo. I to rary z płatnej (!) instancji. O angwallionie i htaganie nie ma co wspominać. Robiliście rebalans eq, czemu takie rary nie zostały konkretnie wzmocnione % psycho i statami, żeby chociaż miały szansę konkurować z synergetykami? Po co komu vorek z faridem wymagający wiedzy, skoro ma się lepszy synergetyk klasowy, bez wymogu czegokolwiek poza lvl postaci? Klasowe end-game rary zostały tak dokokszone, że epik w niektórych przypadkach jest tylko dla lansu. Skład engów się zmienił diametralnie od moich przygód z tym kolorem, ale moi drodzy, popłynęliście dalej marzeń rzeką, niż Alexandra w swojej piosence...

Ale do brzegu.

Jest proste rozwiązanie (poza oczywiście obniżeniem dropu synergetyków który tak czy siak jest konieczny), żeby to miało ręce i nogi a nie jak teraz palec. I do tego tylko środkowy. Co załatwi problem synergetyków? Kilka kroków:

1 - Wymaganie do łączenia rara/setu, który odpowiada typem i rangą ( = lub > ) łączonemu synergetykowi (wiem, że nie da się tego w 100% dopasować, natomiast można zrobić widełki rang i dodać jakieś brakujące rary, skoro i tak już poszaleliście);
2 - Dodanie glifów do przepisów łączenia (obecnych 3, lub wrzucenie do gry odpowiedniej ilości do rang/przedziałów rang);
3 - Ograniczenie resów na multiresowej biżuterii do max 30 pkt oraz zmniejszenie stat do 100 max;
5 - zastosowanie mechanizmu takiego, jak przy ulepszaniu do łączenia (malejąca szansa, wymóg glifu = działanie eski i rara = działanie inhibitora jako dodatków)
6 - Ograniczenie ilości łączenia do 3~5 razy na przedmiot. Tj. z farmy low lvl i synergetyków na 20 lvl nie da się zrobić przedmiotu na 140 lvl.
7 - Rewizja psychowłaściwości w synergetykach dla ograniczenia postaci mutantów. Dodanie efektów negatywnych np. szansa na kryt = analogicznie zmniejszenie celności, farid = zwiększone zużycie zasobów, dubel = negatywny mod dmg, itp.

Z powyższych najważniejszy i najbardziej naprawiający synergetyki jest oczywiście punkt 7. Pozostałe pkt. to ukierunkowanie na balans rynku.

Jakie zmiany wywoła powyższe jako całość? Rary (nie eski, bo można je wyciągnąć z każdego rara i status rara "eskowego" się nie zmieni) będą cenniejsze. Glify wreszcie będą miały jakąś wartość. Będzie sens posiadać i szukać biżuterii resowej. Skończy się farma low lvl inst pod synergetyki przez mid i hlvl. Łączenie synergetyków nie będzie takie łatwe. Dotarcie do oczekiwanego lvl/moda na synergetyku będzie o wiele trudniejsze, co jest odpowiednikiem dropienia rarów a nie łapaniem z byle czego przedmiotów, które stają się lub już są lepsze niż rary spadające z dużo mniejszą szansą. Zachowanie atrakcyjności rarów vs synergetyki przy zachowaniu ogólnego balansu eq.

--------------------------------

PS Ja wiem, że mnie "już" nie lubicie i najlepiej, żebym wisiał w Trentis w klatce, albo został potraktowany jak Kaita, ale ja na serio nie chcę źle dla tej produkcji, która się w ostatnich latach "lekko" pogubiła na drodze od zamierzenia do rzeczywistości. Zakładam, że hajs się zgadza, a jakże. Tylko że nie do końca fair jest ostentacyjne olewanie starych graczy, którzy byli przy tej grze od dekady, wrzucali na jej rozwój $, na poczet nowych zachwyconych "nową grą" o której w sumie nie mają jeszcze pojęcia. Te podziękowania dla społeczności za odzew i opinie to taki pic na wodę. Niby słuchacie, niby czytacie a i tak jest jak było. Żeby daleko nie szukać, postać na mapie i walce wciąż paskudnie świeci się jak aktor na scenie. Zgłaszane - 0 odzewu. Przecież dodanie on/off do tego nie jest trudne, skoro od tak dodaliście opcję zarządzania przypisanym RAM-em

Proszę o wyrażanie suę w kulturalny sposób - Onion
MaxMar
One foot in Haligard
Has thanked: 5 times
Been thanked: 4 times

Re: Naprawa synergetyków

Post by MaxMar »

To już większy sens ma ponowny rebalans rarów - zanim zostaną wymienione na nowe.

1 - przy rebalansie rarów problem znika; miałoby sens jedynie przy odpowiednio dużym zakresie rang przedmiotów rarowych w stosunku do synergetyka (bez tego samego rodzaju przedmiotu, jedynie rangi)
2 - synergetyki wtedy całkowicie stracą sens, chodzi o to żeby je łączyć itd. typowe myślenie kogoś ze starej ekipy Taernu
3 - ma sens, ale jedynie resowe ograniczenie, i raczej do 40
4 - brak
5 - jw - funckjonowanie (nie mylić z ich używaniem) synergetyków traci sens
6 - jak 5 i 2
7 - do przetestowania, dokladnego
HELLSING
Taernian with basic skills
Been thanked: 2 times

Post by HELLSING »

1 - Wymaganie do łączenia rara/setu, który odpowiada typem i rangą ( = lub > ) łączonemu synergetykowi (wiem, że nie da się tego w 100% dopasować, natomiast można zrobić widełki rang i dodać jakieś brakujące rary, skoro i tak już poszaleliście);

(Ten pomysł jest najbardziej bez sensu już na starcie mówię, łączenie synergetyków na wyższych lvl byłoby całkowicie nieopłacalne i nieosiągalne)

2 - Dodanie glifów do przepisów łączenia (obecnych 3, lub wrzucenie do gry odpowiedniej ilości do rang/przedziałów rang);

(A czemu nie dodanie większej ilości złota lub esencji? Nagle ktoś kto ma i tak mało czasu na grę, musiałby dodatkowo biegać za glifami)

3 - Ograniczenie resów na multiresowej biżuterii do max 30 pkt oraz zmniejszenie stat do 100 max;

(To co mówiłeś że sklepowe reski można teraz wywalić w śmietnik mnie śmieszy. Sklepowe eq z założenia zawsze miało byś czymś słabszym i do uzupełnienia czegoś na szybko, dziwi mnie obecnie tylko fakt iż zabrano sposoby na zarobek, dodano dużo lepsze eq od tych sklepowych a same sklepowe zostawiono jak były. Przydałoby się też w końcu dodać sklepowe eq 120+ Ty piszesz o sklepowym eq w momencie gdy one jest max na 90 lvl . Ceny sklepowego też powinni o połowę uciąć, kto teraz da 5kk za jakiś o połowę słabszy item sklepowy? Idiota?

5 - zastosowanie mechanizmu takiego, jak przy ulepszaniu do łączenia (malejąca szansa, wymóg glifu = działanie eski i rara = działanie inhibitora jako dodatków)

(Szansa na łączenie powinna zależeć od wytrzymałości danego synergetyka- tak by synergetyk o wytrzymałości 50% dawał dużo większą szansę na połączenie od takiego 35%, a nie od jeszcze większej ilości dodatków )

6 - Ograniczenie ilości łączenia do 3~5 razy na przedmiot. Tj. z farmy low lvl i synergetyków na 20 lvl nie da się zrobić przedmiotu na 140 lvl.

(Już Ci niżej wstawiłem tabelkę że to jest prawie niemożliwe, bo choćbyś latał cały rok danego bossa to nie wydropisz 5000 synergetyków TEGO SAMEGO typu. Obecny system mi się podoba, mogę sprzedać tanio 8 synergetyków na 20 lvl lub zaryzykować i zbudować taki na 50 lvl i sprzedać trochę drożej)

7 - Rewizja psychowłaściwości w synergetykach dla ograniczenia postaci mutantów. Dodanie efektów negatywnych np. szansa na kryt = analogicznie zmniejszenie celności, farid = zwiększone zużycie zasobów, dubel = negatywny mod dmg, itp.

(Czemu patrzysz z perspektywy najlepszych postaci. Mała ilość graczy poświęci mnóstwo czasu by skompletować eq o tych samych właściwościach, co jest bardzo trudne, plus je rozbuduje na wyższy lvl, przez co będą potężni, dlatego dodajmy karę dla wszystkich ?)
To już lepiej dodać jakieś limity którego psycho ile może być maxymalnie.

Właśnie po to wprowadzono synergetyki by była różnorodność w budowie ekwipunku, poza tym nie tak łatwo zbudować item na 120 lvl, znam paru co mówiło że to hop hop raz dwa a pograli chwilę i się okazało, że jest zupełnie inaczej.

Co prawda na najniższym pułapie leci ich najwięcej lecz właśnie dlatego, że tam jest największe zapotrzebowanie, plus nie zbudujesz tak łatwo wysokiego synergetyka z samych 20.
synerg.jpg
synerg.jpg (452.89 KiB) Viewed 6897 times

90 % tych synergetyków co jest dropione na serwach to są właśnie takie na 20 czy 30 lvl , więc mówienie "pójdę i wydropie 5 tysięcy synergetyków (Bo trzeba jeszcze doliczyć że jest 80% szansy, że się uda) jest śmieszne)

Gra ma już miesiąc a jakoś dotąd nie widziałem synergetyka na najwyższym poziomie rozbudowy.

Czy część rarów odstaje ? Zgadza się, leci ich więcej niż jest na nie zapotrzebowanie plus nie są dużo lepsze od synergetyków.

Ja jestem za tym by nie osłabiać już synergetyków tylko wzmocnić rary, sklepówki i wzmocnić oczywiście same bossy pod silniejsze eqw twj grze.
Way
Fighting with Treetures
Has thanked: 23 times
Been thanked: 39 times

Post by Way »

Nie rozumiem Was, po co się tak przemęczać nad balansem synergetyków skoro można je usunąć jak tarcze i to bez żadnych konsekwencji czyli bez rekompensat legalnie. Oczywiście musi to nastac po dogłębnej analizie czyli najlepiej jak uzbieramy wszystkie i wydamy na nie miliardy Golda :)
desacred
One foot in Haligard

Post by desacred »

Way wrote: Wed Mar 02, 2022 6:17 am Nie rozumiem Was, po co się tak przemęczać nad balansem synergetyków skoro można je usunąć jak tarcze i to bez żadnych konsekwencji czyli bez rekompensat legalnie. Oczywiście musi to nastac po dogłębnej analizie czyli najlepiej jak uzbieramy wszystkie i wydamy na nie miliardy Golda :)
O to to :lol:

Do wcześniejszych.
Tak czytam i mam wrażenie, że to co piszecie ma objawy Syndromu Sztokholmskiego. Jak coś jest marne to już niech zostanie skoro już jest. Chcecie dostosowywać rary do synergetyków, czyli robić coś w całkowicie odmiennym kierunku od prawidłowego. Nie bierzecie pod uwagę, że ludzie mają już rary, inwestowali w nie, poświęcali dla nich czas a teraz ma się w nich robić rewolucję z racji czegoś, co istnieje miesiąc? Pomijając, że balans rarów do synergetyków spowoduje konieczność balansu mobów, czyli w sumie chcecie wywrócić grę pod synergetyki. Można i tak. W obecnej sytuacji dostajemy potężne psychobonusy bez żadnej straty w każdy slot poza tarczą i bronią. Przecież żeby korzystać z synergetyka nie trzeba go mieć na wysokim ilvl. Ma mniejszy bazowy bonus - jasne, ma mniej statystyk - zgadza się, ale wciąż taki wyexpiony dubel, kryt farid czy holm nastackowany na postaci daje dużo. Wystarczy pomyśleć o turniejówkach, przecież tam synergetyki będą wiodły prym. Czemu na hlvl przy konkretnych buildach ludzie chodzą w low lvl secie z faridem? No właśnie. Z tą tabelką to "lekkie" ekstremum, to by miało rację bytu gdyby synergetyki leciały tylko z 20 ilvl. Ograniczenie ilości łączenia ich ma na celu ograniczenie polowania tylko na konkretne modyfikatory i pozostanie przy zbliżonym do wydropionego przedziale przedmiotu. Powiecie, że to psycho i po co to expić skoro ma się zdjąć. Po to samo, po co się expi psycho na low i mid lvl. Poza tym, psycho do danej rangi ma chyba zmniejszone progi lvl? Nikt nie sprawdzał (i oczywiście nie dostaliśmy informacji), jak to działa przy przekroczeniu progu czy psycho lvl będzie zachowany, czy przeliczy się pod nowe progi vs wymagany psychoxp (co raczej tak będzie wyglądało), aczkolwiek to dodatkowy argument za tym, że łatwe expienie na niskich rangach, tanie ulepszanie rarów na niskich rangach z mocnymi psychowłaściwościami to słaba opcja. Jeśli ktoś tego nie widzi i nie rozumie, cóż. Lajf. Jestem natomiast w stanie zrozumieć narrację "nie ruszać synergetyków" zmieńcie wszystko inne, jeśli ktoś mocno z nich korzysta i gra na nowych serwerach. Dość dosadnie wyjaśnia to selfir na YT. Linku z wiadomych przyczyn nie wstawię, ormo czuwa. Kończąc, jeszcze odnośnie sklepowych resówek. Jakie by nie były, nawet i na 120 albo i 140 lvl i tak będą gorsze niż multiresowe synergetyki i i tak nie będą miały racji bytu, co i tak idzie w kierunku bezsensowności przedmiotów sklepowych. Kwestia ich ceny jak najbardziej ma znaczenie i powinna być odpowiednio zmodyfikowana, jeśli ma być to tani zamiennik. Aczkolwiek znaczenia co się z tym zrobi i tak eriba jest najlepsza w slocie.
HELLSING
Taernian with basic skills
Been thanked: 2 times

Post by HELLSING »

Zmiany w tej grze są nacechowane podejściem do nowych graczy wprowadzając ciekawsze rozwiązania.
Nie można wychodzić z podejściem, że gracz A do dostał sprzęt a za chwilę gracz B ma lepszy sprzęt od gracza A, to gracz A jest poszkodowany. Przecież nic mu odbierane nie jest, jeżeli ktoś posiadał mocne resówki to nadal ma prawo z nich korzystać i nie rozumiem podejścia, że ma się czuć poszkodowany bo wprowadzono coś lepszego.

To jest takie podejście graczy, że gdy jest wprowadzane coś mocniejszego to ktoś inny się obraża, ponieważ to co on posiada już najlepsze nie jest.

Kiedyś : źle, nie ma żadnych zmian, każdy biega w tym samym

Dziś : znów źle, bo nowe eq wyparło stare.

Nie można wychodzić z takim założeniem.

Proszę zbudować pierw parę mocnych synergetyków na wysoki lvl, to się jedynie wydaje proste.
desacred
One foot in Haligard

Post by desacred »

Zagalopowałem się w ocenie sytuacji. A ponieważ nie wstydzę się przyznać do błędu, to po głębszej analizie tematu stwierdzam, że groza postaci "mutantów" w synergetykach jest marginalna (podciągałem to pod możliwość expienia synergetyków, której nie ma ,a o której słyszałem zapewnienia, że istnieje - mea culpa.). Natomiast groza w postaci wyparcia części rarów jak i sklepówek wciąż istnieje i istnieć będzie. Konkretnie - wciąż jest faktem. Nie mniej jednak ta sytuacja pokazuje jak bardzo brakuje komunikacji i dementi/potwierdzenia oficjalnego jak co z nowych rzeczy działa.

Temat do zamknięcia.
Marti
One foot in Haligard
Been thanked: 16 times

Post by Marti »

Zamknięcie nie sprawi że temat zniknie. W pełni się zgadzam z tym że twórcy zaprzeczyli sami sobie robiąc rework rarów i dając synergetyki które większość z nich wyprzedzają już na starcie przynajmniej do tego 110 lvl. Proponowałem już zanim ty Des to napisałeś, gdzieś na discordzie żeby odraz dropić epiki, bronie i eski ze wszystkich bosów do Htagi włącznie. Natomiast tak jak Maldito napisał stworzyć top synerga a do tego zrobić go z modem jaki nam się marzy nie jest tak łatwo wiem po sobie bo mam ledwo 2 itemy do 110 a gdzie dalej po miesiącu gry. Co do starszych/nowych graczy jak tam na początku kolega się zagalopował w ocenie to bez różnicy poza tym że starsi posiadają większą wiedzę na temat mechanik jakimi się rządzi Broken Ranks. Polecam rozwinąć ten temat przez twórców i przedstawić im chociaż zasady łączenia synergetyków. A na koniec jeden pomysł który widzę bez ich kasowania (bo synergi to świetny i bardzo potrzebny pomysł w BR) to zwyczajnie uciąć część statystyk nawet 50% z obecnych skoro mają modyfikatory i napewno resy przynajmniej do tych max 40 paru bo resy sklepowe to zawsze był urok gry no i topowe rarki jak Serce Seleny a teraz to jak na łatwizne dostali nowi gracze (doświadczeni też) byleby gdy będzie za trudno nie odeszli :P
Pozdrawiam
P.S. Kiedy głosowanie na temat mergów serwerów bo 4 z 6 obecnych mają się delikatnie mówiąc średnio?
Last edited by Marti on Wed Mar 02, 2022 10:13 pm, edited 4 times in total.
Onion
Kemenac visitor
Has thanked: 14 times
Been thanked: 53 times

Post by Onion »

Zgodnie z życzeniem autora, zamykam.
Locked

Return to “Karczma Pod Krzywym Renderem”